4 x vegan Sinterklaas treats

vegan Sinterklaas treats

Speciaal voor de mensen die op zoek zijn naar vegan Sinterklaas treats, heb ik wat feestelijke snacks gemaakt. Want met de goedheiligman (bijna) in het land is het tijd voor heel veel lekkers! Ben je nou niet zo’n fan van al het voorverpakte snoepgoed? Geen probleem, deze vier heerlijke recepten zijn (geraffineerd) suikervrij, glutenvrij en plantaardig. Bovendien zijn ze zo gemaakt dus kun jij je familie trakteren op een voedzame versie van de bekende zoetigheden!

Vegan gevuld speculaas

Ingrediënten

Ingrediënten voor de koek

  • 200 gram meel (gebruik amandel- of boekweitmeel voor een glutenvrije variant)
  • 10 grote, zachte medjool dadels
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 gram gesmolten kokosolie
  • 5 eetlepels plantaardige melk
  • 4 grote eetlepels kokosbloesemsuiker

Ingrediënten voor het spijs

  • 150 gram cashewnoten
  • 8 grote, zachte medjool dadels
  • 1 eetlepel citroensap

Bereiding

  1. Doe de ingrediënten voor het vegan spijs in je keukenmachine en laat deze draaien tot je een bal overhoudt en het spijs dus goed aan elkaar plakt. Wikkel dit in wat folie en leg het spijs even in je koelkast terwijl je de koek maakt.
  2. Doe de dadels (die je gebruikt voor de koek) in je keukenmachine en laat deze draaien tot je kleine stukjes overhoudt. Doe vervolgens de rest van de koek ingrediënten erbij en mix tot ook dit aan elkaar plakt. Plakt dit nog niet, voeg dan een extra dadel en wat plantaardige melk toe. Maak twee ballen van het deeg en leg deze een half uurtje in de koelkast.
  3. Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed je bakblik (20 cm) met bakpapier.
    Rol de twee ballen koekdeeg plat en leg een deel op de bodem van het bakblik. Druk hier het spijs op en dek af met het andere deel kookdeeg.
  4. Zet de vegan gevulde speculaas 30 minuten in de oven. Snijd daarna in stukken en GENIET!

gevulde-speculaas

Pepernoten brownies

Ingrediënten

  • 75 gram medjool dadels
  • 250 gram bloem (boekweit of amandel voor een glutenvrije variant)
  • 240 ml plantaardige melk
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 50 gram cacaopoeder
  • 40 gram kokosbloesemsuiker
  • 80 ml kokosolie (gesmolten)
  • 1 hele rijpe banaan
  • handvol pepernoten (kijk op dit lijstje voor vegan pepernoten)
  • optioneel: stukjes pure chocolade

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  2. Week de dadels zodat ze goed zacht zijn, 10 minuten is meestal genoeg. Doe ze daarna, samen met de amandelmelk en banaan in je keukenmachine en mix tot je een zachte, egale pasta hebt. Giet dit in een kommetje en roer de gesmolten kokosolie er doorheen.
  3. In een andere kom meng je de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder en cacao poeder). Giet de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en roer door elkaar. Is het wat te droog? Voeg dan nog wat melk toe. Is het te nat? Gebruik dan nog wat meel.
  4. Doe het deeg in je bakblik en druk hier vervolgens de pepernoten en eventueel stukjes pure chocolade in (wel aan te raden!). Bak in 25 minuten gaar of tot de satéprikker er droog uitkomt. De ene oven gaat wat sneller dan de andere dus het kan wat langer duren. Houd de brownie in ieder geval de laatste 10 minuten goed in de gaten.
  5. Laat hem helemaal afkoelen (ik weet het, dit is moeilijk) voordat je hem in stukken snijdt en geniet!

brownies

Makkelijke, vegan kruidkoek

Ingrediënten

  • 300 gram volkoren speltmeel of boekweitmeel voor een glutenvrije variant
  • 2 theelepels wijnsteen bakpoeder
  • 3 eetlepels speculaaskruiden (of koekkruiden als je deze in huis hebt)
  • 150 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 rijpe banaan
  • 200 ml ongezoete amandelmelk
  • 75 gram kokosolie (gesmolten)
  • 75 ml siroop (dadel, rijst, agave, ahorn, maple)
  • flinke hand kruidnoten

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 160 graden en bekleed je bakblik met bakpapier.
  2. Meng in een kom het meel samen met bakpoeder, speculaaskruiden en kokosbloesemsuiker. Pak een ander schaaltje erbij en prak hier de banaan in fijn. Giet hier vervolgens de amandel melk, gesmolten koksolie en siroop bij en roer goed door elkaar.
  3. Giet het natte mengsel door het droge tot je een egaal en stevig beslag overhoudt. Roer de pepernoten door het beslag en giet vervolgens in je bakblik.
  4. Zet je kruidkoek in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 40 minuten gaar. De ene oven gaat wat sneller dan de andere dus hou de cake goed in de gaten. Merk je dat de bovenkant te snel bruin wordt? Dek hem dan af met wat bakpapier. Wanneer de satéprikker er droog uitkomt is je cake klaar.
  5. Laat de kruidkoek goed afkoelen. Snijd in dikke plakken en enjoy!

kruidkoek

Speculaas en carrot cake bliss balls

Ingrediënten

  • 130 gram amandelmeel
  • 7 middelgrote dadels
  • 2 grote wortels
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 eetlepels kokos + meer om de balls in te dippen

Bereiding

  1. Ontpit de dadels en doe ze in je keukenmachine. Mix tot je kleine stukjes overhoudt. Rasp ondertussen de wortels en voeg deze samen met de andere ingrediënten bij de dadels. Meng tot alle ingrediënten aan elkaar beginnen te plakken en je een grote bal met carrot cake deeg hebt. Is het deeg iets te plakkerig? Voeg dan wat meel toe, is het te droog dan kan je wat water of plantaardige melk toevoegen.
  2. Draai kleine balletjes van het deeg en dip ze in kokos. Zet de bliss balls even in de koelkast zodat ze wat kunnen opstijven, serveer ze in een mooi bakje.

speculaas-bliss-bals

DELEN VIA: