Zo behoud jij een mooie en gezonde huid in de zon

Het is volop zomer in ons koude kikkerlandje! De temperaturen lopen hoog op en de zon laat zich van zijn beste kant zien. Hoe blij iedereen ook is met deze zomerse zonnestralen, weten we ook dat de zon een negatieve kant heeft als het op de inwerking van UV-straling aankomt. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, maar een goede bescherming van de huid is key. Met onderstaand stappenplan behoud jij een mooie en gezonde huid. Hello sunkissed look!

#1 Scrubben

De perfecte voorbereiding is een uitgebreide scrubsessie van je hele lichaam onder de douche. Zo verwijder je alle dode huidcellen, waardoor de bruine kleur beter zal pakken op je huid. Tip: kies voor een scrub plus, dus eentje die naast het peelende effect ook de doorbloeding stimuleert. Een betere doorbloeding van je huid betekent ook een betere bruining. Win-win!

#2 Smeren

Een goede zonbescherming is het halve werk als jij je huid langdurig gezond, jeugdig en mooi wilt houden. Het is belangrijk dat de beschermingsfactor (SPF) van een zonnebrandcrème met zorg wordt uitgekozen en aansluit bij je huidtype. Het doel van zonbescherming is om op een beschermde wijze voldoende zonlicht op te nemen en op een verantwoorde manier een mooie bruine teint te krijgen. Wanneer jij jezelf dagelijks tien tot dertig minuten zonder beschermingsfactor aan de zon blootstelt, kan dat juist heel positief zijn, met name voor de aanmaak van vitamine D. Blijf je langer in de zon, dan moet je een zonnebrandcrème met een SPF gebruiken.

Ik stuitte onlangs op het nieuwe zonbeschermende product van hannah: Body Shield. Deze crème met SPF 50 kun je voor heel het lichaam gebruiken en beschermt zelfs de meest kwetsbare of gevoelige lichaamsdelen. Aanrader!

#3 Hydrateren

Zorg ervoor dat je lichaam voor, tijdens en na het zonnen zoveel mogelijk hydrateert. Niet alleen door royaal te smeren, maar ook door héél veel water te drinken en groenten en fruit te eten. Amen! Een vochtherstellend masker doet aan het einde van de dag ook wonderen voor je huid. Tip: zet dit masker ’s ochtends al in de koelkast. Extra verkoelend bij gebruik!

#4 Douchen

Er is niets zo fijn als na een lange dag op het strand onder de douche te stappen, en alle oliën en vette crèmes die zich op je huid hebben verzameld af te spoelen. Een warm bad is na het zonnen niet zo’n heel goed idee, want baden droogt je huid extra uit en dat is niet nodig na uren in de zon. Ga voor een korte, lauwwarme douche en geef jezelf een shower treatment door een hydrofiele doucheolie te gebruiken in plaats van een gel of zeep. Zo’n doucheolie is met water vermengbaar en reinigt je huid net zo goed, alleen zorgt deze ervoor dat je huid niet uitdroogt, wat schuimende producten dus wel doen. Bijkomend voordeel: het is ook ideaal om mee te scheren!

#5 Nogmaals smeren

Tijdens het tannen wordt je huid blootgesteld aan de zon. Het is belangrijk om na een zonsessie je huid opnieuw te hydrateren; dit doe je met een vochtherstellende after sun of een bodylotion die goed hydrateert. Het smeren zorgt er ook meteen voor dat je bruine kleurtje net iets langer blijft.

Beeld: Getty Images