7x tekenen dat je beter kan stoppen met de pil

de pil

De pil is een geniale uitvinding. Seks hebben zonder zwanger te worden en je ongesteldheid onder controle hebben. Het enige wat je moet doen is iedere dag een klein pilletje innemen. Het nadeel van de pil? Er komen in sommige gevallen veel bijwerkingen bij kijken en als je het een keertje vergeet, ben je alsnog de klos. Soms is het ’t gewoon niet waard en kun je beter op een andere manier veilig seks hebben. Hieronder lees je over de tekenen dat je beter kunt stoppen met de anticonceptiepil.

7x tekenen dat je beter kan stoppen met de pil

#1 Stemmingswisselingen

Het is lastig aan te tonen dat er een directe relatie is tussen de pil en je humeur, omdat er van alles aan de hand kan zijn waarom jij je zo voelt. Het enige wat we kunnen zeggen is: luister naar je lichaam. Je kent je lichaam zelf het best, dus als jij het gevoel hebt dat je door het slikken van de pil, je eerder geïrriteerd, boos of huilerig voelt, dan is er een kans dat je de verkeerde pil hebt.

Bespreek met de dokter of je een andere dosering kunt krijgen. De exacte hoeveelheid oestrogeen en progesteron verschilt namelijk per pil. Als dat ook niet werkt, is het misschien verstandig om een tijdje met de pil te stoppen en te kijken of je er minder last van hebt. Overleg dit wel altijd met je dokter.

#2 Puistjes

Veel vrouwen waren spontaan van hun acne af zodra ze begonnen met de pil. Toch heeft niet iedereen dit geluk. Als het bij jou juist erger wordt, kan een andere dosering, of helemaal stoppen met de pil, helpen. Bespreek met je huisarts wat het best voor jouw huidprobleem werkt.

#3 Libido

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van de pil is een verlaagd libido. Eén op de zes vrouwen zegt last te hebben van dit probleem. Heb jij hier ook last van en vind je het echt heel erg vervelend? Dan is het misschien beter om het op de ‘ouderwetse’ manier te proberen en terug te gaan naar condooms als anticonceptie.

#4 De pil vergeten in te nemen

De pil is voor 99% betrouwbaar, mits je ‘m inneemt volgens een vast schema. Dat betekent elke dag op hetzelfde tijdstip. Ook in de weekenden of op vakantie. Als je van jezelf weet dat je slecht bent in het onthouden van het tijdstip is een ander anticonceptiemiddel misschien een beter alternatief.

Tip: Wil je toch liever bij de pil blijven? Zet een telefoonalarm! Maar dan moet je de pil natuurlijk wel gelijk innemen…

#5 Migraine-aanvallen

Hoofdpijn is een veel voorkomende – en vaak onschuldige – bijwerking. Migraine-aanvallen daarentegen zijn een ander verhaal. Bij veel last van hoofdpijn met lichtflitsen, onscherp zien en/of overgevoelig voor licht dat jij je bed nauwelijks uit komt: Ga langs de huisarts! Deze klachten kunnen een bijwerking zijn, maar het is hoe dan ook niet goed. Laat het dan ook zeker even controleren.

#6 Problemen met stoelgang

Onderzoekers aan Harvard hebben dit jaar ontdekt dat vrouwen die de pil al vijf jaar of langer nemen, drie keer meer kans hebben op de ziekte van Crohn. Dat is een ontstekingsziekte aan het darmkanaal. Abnormaal veel buikpijn, krampen, diarree en vermoeidheid kunnen hier symptomen van zijn.

Niet iedereen loopt natuurlijk het risico hierop, maar hoe langer je de pil neemt, hoe groter het risico.

#7 Gewichtsverschil

Een bijwerking kan zijn dat je heel erg aankomt, maar het kan ook dat je juist gaat afvallen en erg mager wordt. Dit kan voorkomen worden door toch maar te stoppen met de pil en te kiezen voor een ander voorbehoedsmiddel.

Let’s shop!

Mango
WEHKAMP
€69,99 39,99

Mango
DE BIJENKORF
€17,99

Maxmara
DE BIJENKORF
€189,00

Bodyflirt
BONPRIX
€24,99

Valentino
WEHKAMP
€99,99 79,95

Mimi et Toi
DE BIJENKORF
€19,99 15,99

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰

Bron: Elle.nl, Woman’s health, Cosmopolitain | Beeld: Getty Images