8x mythes over gezichtsreiniging

gezichtsreiniging

Je gezicht reinigen: de kans is groot dat je dit twee keer per dag doet met een reiniger die past bij jouw huidtype. Wrong! Ja, echt. Wij leggen deze én zes andere mythes over gezichtsreiniging aan je uit zodat je je huid nooit meer verkeerd reinigt. Hello healthy skin!

Mythes over gezichtsreiniging

#1 Wassen, drogen, klaar

Je gezicht reinigen – zeker als je make-up draagt – is geen kwestie van wassen en klaar. Zorg in ieder geval dat je eerst de make-up eraf haalt en dan pas je gezicht wast. Ook belangrijk om te weten: veel reinigers halen het grootste gedeelte van je make-up wel weg, maar kunnen de hardnekkige concealers of foundations niet aan, zeker rondom de neus en de ogen. Gebruik dus een reiniger op oliebasis (ja, ook wanneer je een vet huidtype hebt) of verzachtende doekjes om van die hardnekkige SPF of andere make-up af te komen. Spoel af met lauwwarm water en gebruik eventueel nog een micellair water voor de laatste restjes make-up.

#2 Reinig twee keer per dag

Ook al verschillen de meningen nogal over hoe vaak je je gezicht op een dag moet reinigen, dermatologen zijn het erover eens dat te vaak reinigen kan leiden tot irritatie en een vochtarme huid. Gebruik dus je gezonde verstand: reinig je gezicht altijd na een work-out en reinig een extreem vette huid elke ochtend en avond. Als je een hele droge of gevoelige huid hebt, reinig je gezicht dan alleen ’s avonds.

#3 Heet water opent de poriën, koud water sluit ze

Verbazend genoeg klopt dit niet. Wel kan heet water de huid doen zwellen waardoor de poriën opener lijken, maar poriën zijn niet gevoelig voor temperatuur. Het is dus voor je poriën niet relevant of jij je gezicht met koud of warm water wast.

#4 Koop een reiniger voor jouw huidtype

Het klinkt enorm logisch, maar een reiniger speciaal voor jouw huidtype kopen is niet altijd een goed idee. Iedereen heeft een andere huid! Je kunt beter naar een product zoeken met een ingrediëntenlijst dat geen parfum, parabenen en agressieve reinigers bevat. Let dus ook op de ingrediënten die juist passen bij je huid en die voor jou persoonlijk goed werken. Heb je een onzuivere huid maar is je huid ook enorm droog? Reinigers voor de onzuivere huid zijn vaak hardnekkig en agressief, wat averechts voor je huid werkt. Voor de droge huid werken ingrediënten als glycerine en shea boter bijvoorbeeld erg goed.

#5 Scrub voor een gladde, zachte huid

Scrubs met grove deeltjes kunnen je huid beschadigen, dus ga liever voor een reiniger met salicylzuur of glycolzuur. Deze zijn een stuk effectiever, werken anti-aging en voorkomen onzuiverheden. Win!

#6 Gebruik een toner

Een toner op alcohol-basis verwijdert ook de natuurlijke oliën van je gezicht. Met een goede reiniger heb je niet eens een toner nodig. Vind je een toner gebruiken toch fijn? Ga dan voor een variant zonder alcohol.

#7 Borstel je huid voor een healthy glow

Een gezichtsborstel verwijdert olie, vuil en dode huidcellen beter dan je handen én het is minder agressief dan de meeste reinigers of scrubs. Het is alleen niet nodig om dit elke avond te doen, zeker niet als je hierna producten aanbrengt met retinoïden (vitamine A) of zuren. Teveel reinigen kan voor ontstekingen zorgen. Gooi je borstel dus zeker niet weg, maar gebruik ‘m niet té vaak.

#8 Goede verzorging kost meer geld

Duurdere ingrediënten zoals antioxidanten kun je beter bewaren voor leave-on producten in plaats van reinigers: je wast ze immers toch weer weg. Bovendien zijn dit soort ingrediënten een stuk effectiever als ze geconcentreerd op de huid blijven.

Shop de fijnste reinigingsproducten!

Balm Balm
SOLOBIOMOOI
€20,00 

Clarins
HUDSON’S BAY
€36,95 

Clarins
HUDSON’S BAY
€27,95 

Biotherm
HUDSON’S BAY
€29,95

Silk’n
WEHKAMP
€99,00

Oliv Bio
SOLOBIOMOOI
€5,00

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰

Bron: Marie Claire, Harpers Bazaar, HLN | Beeld: Getty Images