Dit kan er gebeuren als je je scheermes niet op tijd vervangt

scheermes

Wegwerpscheermesjes zijn een ontzettend handige uitvinding, mits je ze op de goede manier gebruikt. Hoe weet je wanneer het vervangen moet worden? Als het mesje te bot is om je haren te verwijderen?

Dat sowieso, maar eigenlijk zou je hem al na drie tot zeven keer gebruiken moeten vervangen, volgens experts. That said, er komen nog een aantal dingen bij kijken. Als je een scheermes met één mesje gebruikt of je scheert een groot oppervlak kan je hem beter wat vaker vervangen. Dit zegt dermatoloog Debra Jaliman. Besteed aandacht aan het scheren én aan het mes. “Als je merkt dat het mes niet smooth over je huid glijdt en hij bot lijkt moet je hem eerder vervangen,” zegt Jaliman. Ook bij roest moet je hem meteen vervangen.

We know, scheermesjes zijn de goedkoopste niet, dus we begrijpen dat het een aanlokkelijk idee is om je scheermes zo lang mogelijk te gebruiken. Maar, hem te lang gebruiken is niet goed voor je scheerbeurt.. en je gezondheid.

1. Je scheermes wordt bedekt met vuil

Hoe langer je je scheermesje gebruikt, hoe meer bacteriën, dode huidcellen, scheerschuim en haartjes zich ophopen in je scheermes. Twee keer zoveel als je je scheermes niet goed reinigt between strokes. 

2. Slechtere scheerbeurt

Wie wil er nu meer tijd besteden aan scheren? Jij, blijkbaar, als je je scheermes niet vervangt. Met een oud mesje kost het echt meer tijd en moeite, omdat je vaker over dezelfde plek moet gaan om het helemaal glad te krijgen.

3. Meer kans op scheerbultjes

Een bot mesje dat aan je huid trekt en snijdt zorgt voor een huid die sneller kan ontsteken rondom je haarzakjes en vergroot de kans op scheerbultjes. Deze kunnen pijnlijk en vervelend zijn, maar ze zijn tijdelijk. In het slechtste geval is je huid er wat erger aan toe, waardoor je er meer last van hebt en er littekens kunnen ontstaan.

4. Grotere kans dat je jezelf snijdt

Je huid raakt niet alleen geïrriteerd als je steeds over de zelfde plek heen gaat, er is ook een grote kans dat je steeds meer druk om je mesje zet. Hierdoor loop je meer risico dat je jezelf snijdt, zeker op delicate plekken..

5. Grotere kans op infecties

Een oud scheermesje en een geïrriteerde huid is een gevaarlijke combinatie. Omdat je geen sneetjes op je huid ziet betekent nog niet dat ze er niet zijn. Je hebt meer mini sneetjes in je huid waardoor je huid sneller kan gaan ontsteken.

Bron: Cosmopolitan Beeld: Pinterest