Waar of onwaar: dit zijn de mythes over haar

chair-haar2

Eerder vertelde ik je al over veel voorkomende make-up mythes en haarverf mythes, maar hoe zit het met mythes over haar? Die komen namelijk ook nog meer dan genoeg voor en het is tijd dat deze eens ontkracht worden. Dat doen we met de hulp van The Chair’s eigen topkapper Boyd Heinemann. Laten we er een uitdaging van maken. Kan jij raden wat waar is en wat niet?

#1. Door je haar regelmatig te knippen groeit het sneller

We beginnen meteen met één van de grootste haar mythes. Regelmatig je haar knippen houdt je haar wel gezonder, maar invloed op het groeien van het haar heeft het totaal niet. Om je haar sneller te laten groeien kan je het beste bij je haarverzorging beginnen, zegt Boyd. Bijvoorbeeld met een goede shampoo of masker en bescherming tegen hitte. Ook gezond eten kan helpen voor de kwaliteit van het haar. Als je je haar een lange tijd niet knipt kan het zijn dat het in de punten wat dunner wordt of dat je zelfs gespleten haarpunten krijgt. Hoe langer je hier mee rondloopt, hoe erger die gespleten punten worden en hoe meer je later van je haar af zou moeten laten knippen om het weer gezond te krijgen. Het is dus zeker wel aan te raden om met regelmaat een bezoekje aan de kapper te brengen. Maar of het daarvan sneller gaat groeien… nee, dat niet. Oordeel: niet waar.

#2. Je haar stopt met groeien wanneer het de maximale lengte bereikt heeft

Kijk maar eens naar je benen. De haartjes daar worden nooit zo lang als die op je hoofd (gelukkig) en daar is een reden voor. “Je moet je haar zien als een boomtak. Bij de stam is hij heel dik en hoe langer de takken worden, hoe dunner en brozer ze worden”, aldus Boyd. Het haar gaat door bepaalde stadia. Elke follikel heeft een periode waarin het haar groeit. Deze gaat over in een periode van rust, waarin het haar dus stopt met groeien. Na deze periode valt het haar uit en begint er weer een nieuwe haar te groeien. Gelukkig gaat niet elke follikel op hetzelfde moment door hetzelfde stadium, anders zou iedereen eens in de zoveel tijd compleet kaal zijn. Het is dus ook niet zo dat als je het haar knipt, het daarna gewoon weer verder groeit. Hoe lang het haar groeit in de eerste periode is voor een groot deel afhankelijk van genen en hormonen. Oordeel: waar.

Op The Chair vind je nog 10 andere veel voorkomende mythes over haar en geloof me, de antwoorden zullen je verbazen. Ik ben benieuwd welke mythes op haargebied jij nog meer gelooft!