Waarom koffie het geheim is voor vol en gezond haar

koffie

Je dagelijkse kop koffie en je kapsel hebben meer met elkaar te maken dan je denkt… Als je me zou vragen een ode te schrijven aan koffie, dan zou dit een heel lang artikel worden. Laat ik het erop houden dat koffie een belangrijk deel uitmaakt van mijn dag. Wat zeg ik, van mijn leven. En ik weet zeker dat ik daar geen uitzondering in ben. Ik word dan ook heel gelukkig wanneer twee van mijn grote favorieten, namelijk beauty en koffie, elkaar ontmoeten.

Koffie geeft een cafeïne boost

Want wat blijkt: ook ons haar is dol op koffie. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat cafeïne de hoofdhuid niet alleen beschermt tegen Dihydrotestosteron (een stof die haargroei vertraagt), maar dat het zelfs de groei van nieuwe haren kan stimuleren.

Uit het onderzoek blijkt dat haarzakjes die werden behandeld met cafeïne al na 24 uur een behoorlijk verschil in groei laten zien ten opzichte van haarzakjes die niet in aanraking zijn gekomen met cafeïne. Na een behandeling van 8 dagen is dit verschil zelfs nóg groter. Haarzakjes die even wat minder actief zijn krijgen een boost, en ook productieve haarzakjes worden aangezet tot een snellere groei. Fun fact: dit effect is duidelijker bij vrouwen dan bij mannen. Hebben wij even geluk!

60 koppen koffie

Om even specifiek te worden: wetenschappers hebben vastgesteld dat cafeïneconcentraties tussen de 10 en 50 ppm hebben een positief effect op het groeiproces van je haar. Voordat je nu vol enthousiasme naar je espresso apparaat rent en de koffiebonen erin gooit, moeten we je teleurstellen; één of 2 bakjes extra gaan helaas niets voor je lokken doen. Sterker nog, je zou zo’n 50 à 60 koppen koffie per dag moeten drinken om aan de benodigde dosis cafeïne te komen. Niet heel haalbaar, en al helemaal niet zo’n goed idee voor je nachtrust.

Gelukkig kan cafeïne ook prima van buitenaf opgenomen worden door je hoofdhuid en haarzakjes. We zien dan ook steeds vaker haarverzorgingsproducten die cafeïne bevatten en daarmee haargroei op een natuurlijke manier stimuleren. Vaak gaat het om shampoos, maar ook sprays doen het goed. Daar heb je dus helemaal geen koffiemachine voor nodig! Mijn team testte zo’n shampoo. Benieuwd naar het resultaat? Check het artikel hier.

It’s shopping time!

Only
WEHKAMP
€89,99

Sandro
DE BIJENKORF
€75,00

Zizzi
NAVABI
€69,99

Dr. Martens
DE BIJENKORF
€169,95

My Jewellery
DE BIJENKORF
€29,95

Clarins
DE BIJENKORF
€26,00

LEES OOK:

5x comfortabele kapsels voor op reis
Dit zijn dé haarkleur trends voor het najaar
5x pony’s die je gezicht zacht of stoer maken

Beeld: Unsplash