How to: je eigen haar knippen

Soms zit het financieel een beetje tegen en dan is een bezoek aan de kapper iets te prijzig. Zelf je haar knippen is kosten besparend, mits je het met geduld en niet meteen te wild en gretig doet. Je wilt immers geen te kort kapsel. Niets is zo vervelend om uiteindelijk bij je kapper aan te komen met: “Ik heb mijn haar zelf geknipt, maar het is helemaal misgegaan.”

Er zijn een aantal mogelijkheden en trucs. Zo kun je lang haar in laagjes knippen of recht afknippen. Gebruik altijd een goede scherpe schaar, bij voorkeur een echte kappersschaar. Let’s go!

Eerste keer je haar knippen

Begin nooit met oefenen wanneer je haar perfect moet zitten voor een feestje of een avond uit. De eerste keer zal moeizaam gaan en niet meteen uitpakken zoals jij wilt. Wanneer je het haar gaat knippen wordt het aangeraden het haar eerst vochtig te maken. Hierdoor wordt je haar iets ‘ langer’ en steiler. Knip niet meteen teveel van je haar af. Wanneer je haar droger is zal het er korter uitzien. Hou hier rekening mee.

In laagjes knippen

Laagjes zijn ideaal voor meer volume, helemaal als je heel steil of dun haar hebt. Wanneer het haar in laagjes wordt geknipt ziet het er voller uit. Hoe kun je dit zelf het best knippen? Kam je haar eerst goed door. Breng al je haar goed naar voren, doe dit gebukt, kam je haar goed door en maak een goede strakke paardenstaart op het hoofd die naar voren wijst. Trek de staart naar beneden en recht. Pak een scherpe schaar en knip de paardenstaart recht af. Knip het niet meteen te kort, bekijk eerst het resultaat. Na het recht afknippen kan de staart losgemaakt worden. Kam je haar weer naar achter. Et voilá!

Recht knippen

Je haar recht knippen is best moeilijk; hoe langer het haar des te makkelijker. Maak een paardenstaart recht naar achteren en zorg ervoor dat de staart laag zit en goed strak in het midden. Maak het elastiekje stevig vast. Schuif het elastiekje recht naar beneden tot boven waar je wilt knippen. Knijp het elastiekje stevig dicht en pak de staart nu over de schouder naar voren. Knip onder het elastiekje het haar recht af. Maak vervolgens het elastiekje los en kam het haar recht naar beneden. Verdeel het in twee helften door een scheiding te maken en kam dit over beiden schouders. Werk de haarpunten als nodig bij.

Shop fijne producten voor in je haar!

Garnier
WEHKAMP
€5,29

Dermalogica
DE BIJENKORF
€63,90

Morrocanoil
DE BIJENKORF
€31,-

Andrelon
KRUIDVAT
€4,59

L’Oréal Paris
WEHKAMP
€6,19

Kiehls
DE BIJENKORF
€21,50

LEES OOK:

Tutorial: dit is hoe een make-over van blond naar peachy haar eruit ziet
Zo houd je zilvergrijs haar mooi in de zomer

Bron: Mens en gezondheid | Beeld: Getty Images