Heb jij bruine ogen? Dit maakt jou geweldig!

bruine ogen

Wist je dat bruin vroeger de enige oogkleur was? Alle andere oogkleuren stammen er namelijk vanaf. Ook komen bruine ogen wereldwijd het meest voor. Het is dan ook niet gek dat mensen met bruine ogen als leidersfiguren worden gezien. En dat is nog lang niet alles…daarnaast hebben mensen met bruine kijkers ook nog een heleboel andere kenmerken die hen bijzonder maken. Heb jij bruine ogen? Lees dan snel verder om te weten welke het zijn. Altijd leuk om weer in je zak te steken toch!

Bijzondere eigenschappen van mensen met bruine ogen

#1 Betrouwbaar

Uit onderzoek van de Charles Universiteit in Praag is gebleken dat mensen met bruine ogen betrouwbaarder zijn. Wauw, een mooiere eigenschap kan bijna niet! De onderzoekers fotografeerden 40 mannelijke en 40 vrouwelijke studenten, waarvan de ene helft blauwe ogen, en de andere helft bruine ogen had. Daarna werden de foto’s getoond aan 238 studenten die een cijfer op een schaal van 1 tot 10 moesten geven op basis van aantrekkelijkheid, dominantie en betrouwbaarheid. Bij sommige foto’s verwisselden de onderzoekers de oogkleur om te testen of de oogkleur verschil maakte in het cijfer. Vervolgens werden de verwisselde foto’s aan de twee helft van de groep getoond. En wat bleek: de kleur van de iris beïnvloedt ons idee van hoe betrouwbaar iemand is. Mensen met bruine ogen werden als betrouwbaarder gezien dan de mensen met blauwe ogen. Side note: wat betrouwbaarheid betreft spelen naast de oogkleur ook andere uiterlijke kenmerken een rol.

#2 Stiekem blauwe ogen

Bruine ogen hebben naast bruin pigment ook een laagje blauw pigment. Stiekem heb jij dus ook blauwe ogen! Leuk weetje: je zou het bruine laagje ook weg kunnen laten laseren als je liever blauwe ogen wilt, maar dat wordt in Nederland niet vaak gedaan.

#3 Dominant (ook in bed)

Uit hetzelfde onderzoek in praag bij #1, werd ook getest hoe dominant mensen met bruine ogen zijn. De onderzoekers lieten foto’s aan proefpersonen van mannen met bruine ogen en mannen met een andere oogkleur zien. Deze personen moesten vervolgens de mannen beoordelen op mate van dominantie. Uit het onderzoek bleek dat mannen met bruine ogen vaker worden ingeschat op hogere dominantie. Hierdoor hebben mannen met bruine kijkers vaker seks met ovulerende vrouwen (vrouwen die een eisprong hebben). Ovulerende vrouwen zijn namelijk opzoek naar dominante mannen.

#4 Minder gevoelig voor de zon

Als je brown eyes hebt, kun je beter tegen de zon. Dit komt doordat bruine ogen namelijk beter gepigmenteerd zijn en laten daardoor minder licht door. Mensen met bruine ogen zijn dus minder gevoelig voor de zon dan bijvoorbeeld mensen met blauwe ogen.

#5 Sneller reactievermogen

Het reactievermogen wordt bepaald door het stofje Melanine, dat verantwoordelijk is voor het isoleren van de elektrische verbindingen tussen hersencellen. Bruinogige hebben dit pigment in hun oogkleur en dus een sneller reactievermogen.

#6 Minder snel verslaafd aan alcohol

Bruinogige reageren sterker op externe stimuli dan mensen met blauw ogen. Onderzoekers van de Georgia State University concludeerden daaruit dat mensen met bruine ogen sneller dronken worden, maar ook sneller stoppen met drinken. Het gevolg daarvan is weer dat ze ook minder snel verslaafd raken. Good job!

Shop de mooiste oogschaduw uit onze shop!

Laura Mercier
DE BIJENKORF
€55,-

Mac
DE BIJENKORF
€39,50

Clarins
DE BIJENKORF
€26,-

M.a.c
DE BIJENKORF
€23,50

Charlotte Tilbury
DE BIJENKORF
€50,00

Nars
DE BIJENKORF
€39,-

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰

LEES OOK:

8 redenen waarom het geweldig is om blauwe ogen te hebben
Waarom je heel bijzonder bent als je groene ogen hebt
Welke oogschaduw staat het beste bij jouw oogkleur?

Bron: Libelle, Mynd, Famme | Beeld: Unsplash