6x Films over bad-ass vrouwen die je moet zien!

bad-ass vrouwen

Het is vandaag Internationale Vrouwendag en dat is reden voor een feestje. Feminisme wordt vaak vergeleken met “mannenhaat” wat het absoluut niet is. Het betekent alleen maar dat je gelooft dat mannen en vrouwen gelijke rechten moeten hebben. Er zijn veel vrouwen in de historie die hebben gestreden voor de vrijheid zoals we hem nu kennen. Nu horen we meer verhalen over sterke vrouwen waar we kippenvel van krijgen. Daarom hebben wij een lijstje met bad-ass vrouwen opgesteld, mocht je ze nog niet kennen maak wat tijd vrij voor de films!

Erin Brockovich, is een juridische strijd aangegaan met een van de grootste olie en gas leveranciers in Amerika. Pacific Gas and Electric Company besmette het drinkwater in Californië met chemische stoffen waardoor er veel mensen ziek werden in de omgeving. Erin kwam daarachter en won de rechtzaak, hierover is de gelijknamige film Erin Brockovich gemaakt.

Katherine Coleman Goble Johnson, is een van de drie Afro-Amerikaanse vrouwen die bij de NASA als “human computers” werkten. Ze leverden belangrijke wiskundige data aan om zo de eerste successvolle ruimtemissie te realiseren. In een tijd van gender en rassenscheiding een heel inspirerend en waargebeurd verhaal. Dit verhaal is te zien in de film genaamd Hidden Figures.

Saba Qaiser, is een meisje uit Pakistan dat door haar vader in het gezicht geschoten werd en in de rivier gedumpt werd uit eerwraak. Ze is getrouwd zonder de toestemming van haar familie, en bracht daarom schande over haar familie. De documentaire A girl in the River vertelt haar verhaal.

Malala Yousafzai heeft de nobelprijs gewonnen. Ze pleit voor educatie voor vrouwen en mensenrechten in Pakistan. Toen Malala in de bus zat op de terugweg van school, pleegde de Taliban een aanslag op haar en schoot haar in haar hoofd en hals. Malala overleefde en de Taliban dreigde haar alsnog om te brengen. In de documentaire He named me Malala doet ze haar verhaal.

Rosa Parks schreef geschiedenis toen ze na een lange dag werken in de bus op weg naar huis was. Ze ging op een vrije stoel zitten maar al snel werd de bus vol en een medepassagier vroeg haar om de stoel af te staan aan een blanke passagier. In 1955 was apartheid de norm in Montgomery, Amerika. Rosa bleef op haar stoel zitten en werd gearresteerd en veroordeeld. Rosa wordt gezien als een pionier in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. De film The Rosa Parks Story vertelt haar verhaal.

Cleopatra Kambugu Kentaro is een vrouw die veel mee heeft gemaakt in haar land. Geboren is ze in Uganda als man, waar ze door homofobe wetten een doelwit werd voor haar landgenoten. Ze vluchtte uit Uganda naar Nairobi waar ze nu haar leven leeft als de eerste openlijke transgender vrouw van Uganda. De documentaire The Pearl of Africa begeleidt je door de ups en downs van Cleopatra.

Bron: NASA, Historiek, The Guardian | Beeld: Unsplash, GettyImages, A girl in the River, The Pearl of Africa