Columnist Thomas: La Dolce Vita

Vorige week was ik in Italië. Op vakantie. Tijdens mijn verblijf had ik een belangrijke openbaring. Ik ben jaloers op Italianen. Heel erg jaloers. Waarom precies? Ik ga het je uitleggen.

Italië heeft alles. Goddelijk eten, prachtige mode, adembenemende architectuur, waanzinnig mooi weer en een taal om bij weg te smelten. Nederland, daarentegen, schiet op veel van deze punten tekort. Een kleine vergelijking:

·Mode. Waar vrouwen in Italië hun hand niet omdraaien voor een goed paar Prada pumps geeft de gemiddelde Nederlandse vrouw – laten we haar Ingrid noemen – haar geld liever uit aan een degelijk paar Birkenstocks (Ingrid: “Te combineren met vrijwel elke outfit en ze lopen gewoon zó lekker!”). 

· Eten. Boerenkool met worst versus gnocchi alla genovese. Mijn keuze is gemaakt.

·Taal. Het Italiaanse woord voor tandenstoker is ‘stuzzicadenti’. Brillenkoker is ‘occhiali caso’. Te prachtig toch? Als ik Italiaans was zou ik te pas en te onpas tandenstokers gebruiken die ik bewaarde in een brillenkoker. Vervolgens zou ik de hele dag “stuzzicadenti!” en “occhiali caso!” uitroepen.

· Weer. Need I say more?

· Landsvorm. Dit breekt mij misschien nog wel het meest op van allemaal. Zelfs de vorm van Italië straalt pure stijl en klasse uit. Een kekke dameslaars – 6-inch heels at least – waar Salvatore Ferragamo u tegen zou zeggen.De vorm van Nederland? Doet mij nog het meeste denken aan een oude man die stretchoefeningen doet in ‘Nederland in Beweging’.

Ok. Dus Italië is op veel vlakken gewoon echt beter dan Nederland. Is niet erg hoor. Nederland is ook leuk. Wat dacht je bijvoorbeeld van Toppers in Concert? Altijd gezellig. Oh, en Center Parcs natuurlijk! Even helemaal weg. Carnaval bovendien. Alaaf! Ja, zo slecht is het niet om Nederlander te zijn. Misschien wel geen ‘Dolce Vita’ allemaal, maar toch hartstikke prima hoor. Heus. Ik bedoel, vandaag hoefde ik niet eens een regenpak aan op de fiets. Joepie…

Toetjes maken. Ook dat kunnen Italianen als geen ander. Buddy Valastro bewees het al in Cake Boss. Nu gaat Buddy in Next Great Baker op zoek naar nieuw bakkerstalent voor zijn Italiaanse taartenzaak. Elke dinsdag om 21:00 uur op TLC. Buon appetito!
 

Lees ook de eerdere blogs van Thomas:
Blog 1
Blog 2