Modetrend winter 2012: barok

Wintertrend
Voor aanhangers van een minimalistische stijl is het deze winter even slikken, want er is ruim baan gemaakt voor parels, kristallen, studs, bloemen, gouddraad, haakwerk, kant, stras, spiegeltjes, stenen en noem maar op. Als we de trend moeten omschrijven, dan komen we uit op barok. Net als de kunstrichting is het een en al pracht en praal. Uitleven met sieraden en parels mag dus!

Om de trend nog beter te definiëren, kunnen we ook gewoon kijken naar de collectie van het Italiaanse modeduo Dolce & Gabbana (eerste foto gallery). Zij haalden hun inspiratie uit Sicilië, waar Domenico Dolce ooit het levenslicht zag. De collectie showde veel capes, fluwelen mantels, weelderige blouses met ruches en schattige bloemenjurken met pofmouwen. Ook Lanvin, Balmain, Louis Vuitton, Miu Miu en Marni haken feilloos in op de baroktrend door hun collectie te pimpen met versierde ceintuurs, kralen en glinserende kraagjes.

Hoe draag je het?
De baroktrend is op-en-top vrouwelijk, dus het is belangrijk om ‘m ook als een femme fatale op je garderobe toe te passen. Anders verdwijnt de glam en luxe van deze stijl en dat is eeuwig zonde. Investeer daarom vooral in rokjes en jurkjes van kant, topjes met kralen en jasjes met haakwerk of folkloristische patronen.

Echte glam ladies gaan all the way en kiezen zowel voor boven als onder pracht en praal. Moet je wennen aan deze deco de luxe trend? Begin dan met een jasje met studs of leuke top met haakwerk en combineer met een basic pantalon of kokerrok. Stijl alles altijd af met veel fonkelende accessoires. Het zijn je partners in crime komende winter.

Waar draag je het?
Het antwoord op deze vraag is bijna overbodig. Feestjes natuurlijk! Maar denk ook aan de feestdagen in december. Des te meer een reden om je helemaal uit te dossen in de barokstijl. Maar vergeet niet dat een jasje met pailetten ook prima dienst doet op kantoor en een instapper met pailletten de blits maken op straat tijdens het shoppen.

Bekijk ook alle andere trends voor inspiratie.