Model Lisa Snowdon: “Ik ben trots op mijn curves”

Vertel eens over de start van je modellencarrière?
“Op vijftiende werd ik op straat gescout door een klein modellenbureau. Na een aantal opdrachten merkte ik dat ik nog niet klaar was voor de harde modewereld en zette ik mijn dansopleiding voort. Totdat ik op mijn achttiende opnieuw werd gespot en omdat ik me toen een stuk zelfverzekerder voelde ben ik er vol ingedoken”.

Je begon in de jaren 90, de tijd dat ‘heroin chic’ modellen helemaal hot waren. Was dit moeilijk als jong meisje?
“Jazeker! En helemaal omdat ik niet super dun ben, ik heb curves waar ik erg trots op ben. Maar ik liep shows voor onder andere Alberti Ferriti en Emanuel Ungaro en ik paste vaak niet de bovenkleding vanwege mijn borsten. Toen ook mijn agency begon te zeggen dat ik moest afvallen had ik er schoon genoeg van en bedankte vriendelijk. Parijs en Milaan zijn weer heel anders in Londen waar ik nog lange tijd shows liep voor o.a Vivienne Westwood. Natuurlijk deed ik ook nog opdrachten in Parijs maar minder en selectief. Het was een goede keuze. Daarna volgde ook veel tv-commercials en vrouwen reageerde heel positief op het feit dat ik ‘echt’ ben en vorm heb.”

De modellenwereld is in de ban van size zero. Wat is jouw mening hierover, gezien Britain’s Next Topmodel wat je vier jaar lang presenteerde?
“Door mijn eigen ervaringen in de modellenwereld drukte ik de meiden op het hart in henzelf te geloven en je niet van alles aan te laten praten. Tijdens een van de seizoenen was er een meisje wat duidelijk een eetprobleem had en echt te dun was. Daar heb ik wel heftige gesprekken mee gevoerd. Je kunt gezond slank zijn maar je moet niet tot het uiterste gaan om iets willen te bereiken”.

Je bent een duizendpoot: radio-host, DJ, model en ook nog presentator. Kun je niet kiezen?
“Hahah, nee, dat is het niet. Het komt gewoon allemaal op mijn pad en nu is het ook mogelijk dit samen te combineren. In het verleden stond ik om 03.30u ’s nachts op voor de radio, om vervolgens nog danspassen te leren voor ‘Strictly come dancing’ en dan ergens om 20.00u ’s avonds een keer klaar te zijn. Hoe ik dit allemaal gedaan heb weet ik niet maar nu is het veel beter te doen. Ik vind het gewoon leuk!”

Dan je relatie met acteur George Clooney. Word je er niet moe van na om na tien jaar soms nog bestempeld te worden als ‘de ex van’?
“Ach, ik ben er wel aan gewend. Iedereen wil vaak toch weten hoe die relatie was ook al is het tien jaar geleden. Gelukkig valt het de laatste tijd erg mee en zien ze meer mijn carrière dan de relatie die ik had met hem”

Nu heb je een nieuw programma: ‘Your Style is in His Hands’ waar mannen de kledingkast en look van hun vrouw omswitchen. Vertel eens?
“Het programma gaat over koppels waarvan de vrouw de ‘sparkle’ mist waar haar man ooit op is gevallen. Vrouwen vallen met werk en kinderen vaak in een patroon van gemakkelijk kleden en vooral geen make-up en gedoe met het haar. Na tien jaar denkt haar kerel ook van:  wat jammer, waar is die prachtige vrouw van toen? Dus pakken we het aan door echt bij haar te beginnen hoe het zo is gekomen en haar te confronteren met foto’s van de afgelopen tien jaar. Best heftig maar mooi te zien als de vrouw weer helemaal haar ‘sparkle’ terug heeft.”

Wat is de meest gemaakte ‘modefout’ die mensen maken?
“Vrouwen die nog een restje babyvet hebben of in de loop der jaren zijn aangekomen (iedereen komt elk jaar wat kilootjes aan) denken: hoe wijder de kleding, hoe beter. Ongelofelijk. Ze denken dan onzichtbaar te zijn door zich te verhullen in grote gewaden maar het omgekeerde gebeurd juist. En zo niet sexy”.

Wie zijn jouw stijliconen?
“Isabel Marant, Alexander McQueen, Kate Moss, Cameron Diaz en de Olsen Twins.”

Beste stylingtip?
“Zorg dat je je eigen lichaam goed kent zodat je precies weet welk bodytype je bent. Dat is heel belangrijk. We willen vaak teveel trends in een outfit dragen maar dat is niet stijlvol. Kies voor een goede basic blazer, jeans voor jouw figuur en durf met kleur te spelen. Verder is mooi en goed ondergoed ook een ondergeschoven kindje, zonde!” 

Your Style In His Hands is vanaf woensdag 26 september om 21:00 uur te zien op TLC.