Zo weet je of je de juiste bh-maat hebt

header

Ruim zeventig procent (!) van de Nederlandse vrouwen draagt de verkeerde bh-maat. Dat is best een schokkend aantal, als je het mij vraagt, en nog onnodig ook. Het is vrij simpel om er zelf achter te komen welke bh-maat je hebt, zonder naar een lingeriewinkel te gaan. Het enige wat je nodig hebt is een meetlint. Vlogger en mode-expert Françoise legt je uit hoe je dat doet.

Complicaties

Aan het dragen van een verkeerde bh-maat zitten gevolgen. Een goede pasvorm zorgt ervoor dat alles goed op zijn plek blijft zitten. Een te grote bh-maat kan ervoor zorgen dat de bandjes te strak worden aangespannen, waardoor er een te hoge spanning op de rug komt. Het komt voor dat vrouwen dan gebogen gaan lopen om wat spanning van de schouders af te halen. Dit is ontzettend slecht voor je rug, maar kan ook zorgen voor ademhalingsproblemen door ingedrukte longen. De bandjes kunnen ook striemen in de huid achterlaten, wat kan gaan irriteren.

Een te kleine cupmaat kan ook voor complicaties zorgen. Borstweefsel kan buiten de bh gaan zitten, waardoor de beugel in de huid schuurt. De beugel kan je borstweefsel ook beklemmen, waardoor inwendig oedeem – een ophoping van vocht – ontstaat. Dit geeft weer pijnlijke klachten en kan zelfs blauwe plekken veroorzaken. Een goede bh-maat is dus belangrijk zodat je borstweefsel niet overbelast wordt.

1

Zo bepaal je de juiste bh-maat

Met een meetlint meet je eerst de omvang. Dit doe je door met een meetlint vlak onder je borsten de omvang te meten. Dit getal schrijf je op. Vervolgens meet je het dikste punt van je borsten. Ook dit getal schrijf je op. Er zijn nu twee manieren om uit te rekenen welke bh-maat je moet hebben. In de video wordt alles goed uitgelegd door Françoise. Kom je er niet uit? Dan kun je ook nog dit tabelletje gebruiken.

tabel

Bron: Libelle TV Beeld: Pinterest, bhmaten.nl