5x bijzondere oorzaken van een slechte adem

Slechte adem

Als we ’s ochtends wakker worden zijn er maar weinig mensen die uit hun mond naar bloemetjes ruiken. Nee, de lucht die uit je mond komt valt eerder in de categorie dood en bederf. Zijn we de avond ervoor op stap geweest of hebben we flink wat knoflook door ons eten geroerd, dan is onze ochtendadem helemaal niet te harden. Ik denk dat de meeste mensen een erg grote hekel hebben aan een slechte adem. Dagelijks je tanden poetsen en af en toe wat flossen hoort in je standaard ochtend- en avondroutine, maar wat als je daarna nog steeds uit je mond ruikt? Dat jij je gebit goed moet verzorgen is hopelijk oud nieuws, maar er zijn onverwachte boosdoeners die een slechte adem kunnen veroorzaken. Hieronder noem ik vijf bijzondere oorzaken van een slechte adem.

#1 Koolhydraatarm

Super fancy die diëten waarbij je enkel koolhydraatarm mag eten, maar reken op een slechte adem zodra je eraan begint. Dat zit zo: normaal gesproken zet je lichaam koolhydraten om in energie. Eet jij minder of geen koolydraten, dan gaat je lichaam in plaats daarvan vetten omzetten in energie. Wat er dan gebeurt is dat je lichaam in de noodzakelijke ketose staat komt. Het gevolg hiervan is een slechte adem.

#2 Anticonceptiepil

Uit een Amerikaans onderzoek kwam eerder naar voren dat sommige medicatie, waaronder de anticonceptiepil, verandert hoe je lichaam omgaat met bacteriën. Wat ons smoeltje betreft, kunnen deze bacteriën zorgen voor ontstekingen in onze mond met als gevolg een slechte adem.

#3 Kauwgom

Say what?! Terwijl jij als een gek drie kauwgompjes in je mond stopt om die slechte adem kwijt te raken, maak je het alleen maar erger. In kauwgom en andere mint snoepjes zitten namelijk suikers verborgen die de bacteriën die een slechte adem veroorzaken, voeden. Bovendien veroorzaakt de suiker, die in je mond achterblijft, tandplak en tandplak stimuleert de groei van die vieze bacteriën.

#4 Xerostomie

Oftewel: je hebt een droge mond. Normaal gesproken bestrijdt speeksel de bacteriën in je mond. Heb je last van xerostomie en een droge mond, dan blijven de bacteriën in je mond hangen en veroorzaken een slechte adem.

#5 Diabetes

Als klapper op de vuurpijl: een slechte adem kan een signaal zijn van je lichaam die probeert te vertellen dat er iets mis is. Zo kan een slechte adem een symptoom zijn van diabetes. Iemand met diabetes produceert namelijk minder insuline, dat ervoor zorgt dat de speekselklieren niet genoeg speeksel aanmaken. Het resultaat is xerostomie: een droge mond met als gevolg een slechte adem.

Bye, bye slechte adem

Oral-B
OTTO
€54,99

Oral-B
OTTO
€119,99

Oral-B
OTTO
€49,99

Philips Sonicare
OTTO
€59,99

Philips Sonicare
OTTO
€154,99

Philips Sonicare
OTTO
€19,99

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰

LEES OOK:

Dit zijn de verschillende oorzaken van een blaasontsteking
5x oorzaken van hangende borsten
Last van droge lippen? Dit is de onverwachte oorzaak

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Unsplash, Getty Images