De pil vergeten? Dit is wat het doet met je lichaam


Als je de bijsluiter weleens hebt gelezen, weet je dat je niet gelijk in paniek moet raken wanneer je de pil vergeet in te nemen. Neem ‘m binnen 12 uur in en je bent nog steeds beschermd tegen een ongewenste zwangerschap. De volgende pil neem je gewoon weer op hetzelfde moment als je altijd doet. Waarschijnlijk slik je nu 2 pillen op 1 dag, maar dat kan geen kwaad.

Dat je bent beschermd, betekent niet dat er niks in het lichaam gebeurt. We zetten de gevolgen voor je op een rijtje.

#1 Eitje vrijlaten

Je eierstokken kunnen van slag raken als je de pil bent vergeten, al is het maar twee of drie dagen. Je kunt alsnog een eisprong krijgen. Ze voelen zich als het ware ‘gedwongen’ om toch te ovuleren omdat er niets is ingenomen om dit te voorkomen, waardoor er op dat moment weinig hormonen in je lichaam aanwezig zijn om dit tegen te gaan. En als zo’n eitje eenmaal vrij is, gaat het op zoek naar sperma. En dat willen we natuurlijk niet.

#2 Zwanger?!

Het staat in de bijsluiter van de pil, maar we zullen het nog maar een keer benoemen. Als je in de eerste week je pil vergeet, is de kans dat je zwanger raakt een stuk groter. Je moet de vergeten pil alsnog in nemen, en je pilstrip gewoon afmaken. Ook geen slecht idee: gebruik zeven dagen een ander voorbehoedsmiddel, zoals een condoom. Toch seks gehad in de twee dagen voor of zeven dagen nadat je de pil vergeten bent? Neem voor de zekerheid de morning-afterpil. Better safe than sorry.

Als je in de tweede week je pil vergeet te slikken is de kans kleiner dat je zwanger zult raken, maar de kans bestaat natuurlijk wel altijd. Je kunt in de tweede week het best de vergeten pil alsnog innemen en als je meerdere pillen bent vergeten, is het verstandig om seks te hebben met een condoom. Als je in de derde week je pil bent vergeten dan heb je meerdere opties die je kunt uitvoeren.

  1. Je kunt de pil alsnog nemen en de pilstrip afmaken en daarna een week langer de pil doorslikken. Dus je last dan nog geen stopweek in, maar je opent een nieuwe strip en je slikt nog één week de pil door. Daarna las je pas een stopweek in.
  2. Of je kunt helemaal geen stopweek inlassen en gewoon meteen met je volgende pilstrip beginnen. Je slikt de pil dan twee maanden achter elkaar en dan pas las je een stopweek in.
  3. Ook kun je voor een vervroegde stopweek kiezen. De dag waarop je de pil bent vergeten is dan de eerste dag van je stopweek. Op dag acht begin je dan met een nieuwe pilstrip, meldt Thuisarts.

#3 Time of the month

Normaal gesproken word je heel gestructureerd ongesteld in je stopweek, als je de pil slikt. Maar als je de pil vergeten bent te slikken dan wordt dit in de war geschopt. Je volgende menstruatie kan eerder of juist later komen dan gepland. Dit kan al gebeuren als je een paar dagen achter elkaar de pil bent vergeten in te nemen, zegt Bustle. Je lichaam kan dus in een hele korte tijd een ander ritme krijgen.

#4 Minder slijm rond baarmoederhals

De combinatiepil bevat oestrogeen en progesteron. Het oestrogeen hormoon zorgt ervoor dat je gestructureerd ongesteld wordt. Het progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger raakt. Maar dat is niet de enige taak die de pil heeft. Het zorgt er ook voor dat je meer baarmoederhalsslijm gaat produceren zodat spermacellen geen eitjes kunnen bevruchten. Hierdoor kan een bevrucht eitje zich niet innestelen en ontwikkelen.

Wanneer je, ondanks het slikken van de pil, toch een eisprong krijgt en deze bevrucht raakt, dan zorgt deze functie van de pil ervoor dat de bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Er ontstaat dus geen zwangerschap. Maar als je (vaak) de pil vergeet te slikken, neemt je baarmoederhalsslijm dus af, wat de kans op een zwangerschap juist vergroot.

Het is dus erg belangrijk om je pil elke dag in te nemen. De pil vergeten doet iedereen weleens, maar probeer dan altijd wel zo snel mogelijk je laatste pil alsnog in te nemen. Ook is het altijd verstandig om het dan met een condoom te doen. Dat je beschermt tegen een zwangerschap, maar het beschermt je bijvoorbeeld ook tegen soa’s. Win-win!

LEES OOK:

Goed om te weten: 10 feitjes over de anticonceptiepil
7 tekenen dat je beter kunt stoppen met de pil

Bron: Cosmopolitan NL | Beeld: Getty Images