Detox Diary: tijd voor verandering

header2

Zo fit als ik de zomer inging zo futloos kwam ik eruit. Zowel mijn work out als eetpatroon was aan het veranderen van fitgirl naar seriekijkende, bankhangende en snackende dramaqueen. En dat had zo zijn gevolgen. Behalve een futloos gevoel, waarbij zelfs de wandeling naar de koelkast al als een marathon voelde, begon ik er ook fysiek steeds minder fit uit te zien. En ik baalde. Tijd voor een nieuwe start, met als startschot de damloop en daarop volgend een aloë vera detox van 9 dagen om mijn lichaam eens grondig te reinigen.

Ik koos voor de aloë vera detox van het programma Clean 9. Waarom? Tijdens dit programma mag je, naast de detoxproducten en maaltijden, gedurende de volledige 9 dagen je buik vullen met verse groenten en fruit indien je daar behoefte aan hebt. Deze geen-honger-garantie heeft mij, naast veel online succesverhalen, over de streep getrokken. Ik bestelde het pakket online en schreef mijn doelen op: meer energie, minder cravings naar ongezond eten en mijn vetpercentage met 3% omlaag. Ik at me laatste patatje, liet mezelf meten en wegen, en begon vol goede moed aan het negendaagse programma.

Dag 1 en 2

De eerste 2 dagen staan in het teken van de grondige reiniging van de darmen met een aloë Vera drankje dat je vier keer per dag nuttigt. Daarnaast neem je een aantal capsules met voornamelijk vezels, vitaminen en mineralen en een shake om je de benodigde energie te geven om de dag door te komen. Ook drink je 2 liter water om alle afvalstoffen goed door te spoelen en staan deze dagen in het teken van rust. Rust voor je darmen, maar ook zeker voor je lichaam.

Omdat ik super gemotiveerd was ben ik deze dagen doorgekomen, maar eerlijk waar, het was zwaar. Ik had veel moeite met de detoxproducten. De capsules zijn groot, de shakes zijn niet mijn ding (ik haat milkshakes) om over het aloë vera drankje nog maar niet te spreken. Vanaf dag 2 kreeg ik al braakneigingen bij het woord ‘aloë’ en vroeg ik me serieus af waarom ik dit überhaupt deed. Wel merkte ik dat mijn lichaam een voelbare omschakeling maakte om te functioneren op weinig calorieën en afvalstoffen aan het lozen was (in de vorm van puistjes). Een appel in de avond, mijn doelen blijven lezen, vroeg naar bed en het feit dat het programma vanaf dag 3 verandert hiel me op de been, maar blij was ik niet.

1

Dag 3 t/m 6

Vanaf dag 3 gaat het programma verder met een shake in de ochtend en middag, waardoor je een ‘echt’ ontbijt en lunch moment hebt. En een avond maaltijd van 600 kcal, die je aan de hand van een aantal voorgeschreven recepten zelf samen kunt stellen. Ook wordt er vanaf dag drie 30 minuten aan beweging verwacht.

Dit deel van het programma was voor mij een stuk beter vol te houden. Ik begon te wennen aan de capsules en aloë shot en de shakes maakte ik een stuk smakelijker (sommige zelfs lekker) door deze in het blender te doen met vers fruit en magere yoghurt. De avondmaaltijden waren het hoogtepunt van de dag. De verse groenten, vlees en vis, gewoon lekker warm eten maakte me helemaal blij. Ik besef me hoeveel troep ik normaal gesproken tot me neem, wat best lekker maar eigenlijk total overbodig is. Ik mis vooral het gewone eten: brood met beleg, een lunch salade en koffie. Hoewel ik me beter voel over de detox, merk ik nog geen resultaat. Het tussentijds weeg-meet moment stelt me teleur en ook is mijn energieniveau nog steeds erg laag. Ik weet me 1 keer naar de sportschool te slepen en verder vul ik de 30 minuten beweging in met wandelen.

Dag 7 t/m 9

De dagen 7 t/m 9 zijn qua programma hetzelfde als 3 t/m 6, maar waren voor mij een total andere ervaring. Deze dagen vielen voor mij in het weekend dat op vrijdag avond begon met een feestje. Een feestje met alleen water terwijl je lekkere drankjes en bitterballen voorbij ziet komen, voelt niet echt als een feestje. De rest van het weekend besloot ik thuis te blijven, maar ik voelde me goed. Helemaal gewend aan de producten ging ik hardlopen, het huis schoonmaken, boodschappen voor de week inslaan, werkte ik wat vanuit huis en sloot ik af met een bokstraining van anderhalf uur. Ik had energie voor 10, mijn huid is zachter dan ooit, en mijn smaak is geoptimaliseerd waar door ik alles veel intenser proef.

Resultaten

Na negen dagen mijn lichaam gereinigd te hebben, snak ik naar koffie maar verder heb ik weinig cravings. Ik voel me erg goed en zou ik best nog een paar dagen langer door willen gaan. Op dag 10 kijk ik terug op mijn doelen en moet ik concluderen dat ik deze allemaal behaald heb. Natuurlijk is mijn lichaam niet zichtbaar getransformeerd na 9 dagen, maar ik ben optimistischer dan ooit over de weg naar een fittere versie van mijzelf.

Beeld: Pinterest