Dit doet een maand geen alcohol drinken met je lichaam

We kunnen al vier dagen van het nieuwe jaar afstrepen op de kalender. En hoe zit het met de goede voornemens? Wil je dit jaar gezond en fit beginnen? Dan is het een héél goed idee om een maand te stoppen met alcohol. Het levert je namelijk enorm veel voordelen op als het om je gezondheid gaat. En ja, zelfs na een maand zie je al verandering.

This will be my year

Een maand stoppen met drinken levert je veel voordelen op. Dit blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc en NTR-televisieprogramma De Kennis van Nu. Het was een klein onderzoek waarin 14 mensen een maand geen alcohol dronken. Zij werden voor, tijdens en na deze maand goed in de gaten gehouden. Een verandering was er zeker! Van een maand geen alcohol drinken werden de proefpersonen fitter, hun cholesterol daalde en het buikvet nam af. Ook de waardes in het bloed, die wijzen op een prikkeling van de lever en het verval van levercellen daalden. Dit gezonde effect verdween toen de proefpersonen weer gingen drinken.

Will it be easy? Nope. Worth it? Absolutely

“Het onderzoek laat zien dat het stoppen met alcohol, zelfs bij matig gebruik en voor een korte periode, al goede effecten kan hebben op iemands gezondheid. Als je elk jaar een maand niet drinkt, heb je over een periode van twaalf jaar een heel jaar geen alcohol gedronken”, vertelt leverarts en onderzoeker Eric Tjwa. Er zijn dus reden genoeg om zelf ook een maand niet drinken in te lassen. Go!

LEES OOK:

5x snacks voor een platte buik
Last van een after-lunch dip? Zó kom je er vanaf!
The day after: 7 tips tegen een kater

Bron: NOS | Beeld: Getty Images