Dit is de reden waarom je buikpijn krijgt van suikervrije en light producten!

De wereld verandert gelukkig steeds meer in een ‘gezondere’ wereld, waar mensen bewuster worden van wat ze in hun mondje stoppen. Dat suikers niet goed voor het lijf zijn, is inmiddels algemeen bekend. Evenals het geweten dat light en suikervrije producten niet perse beter zijn. Uiteraard bevatten ze minder calorieën, maar wellicht is het je wel eens opgevallen dat je na het eten en drinken van suikervrije en light producten meer last kreeg van buikpijn een opgeblazen gevoel en eh… winderigheid? Wij vertellen je graag hoe dit komt!

Bij veel suikervrije snoepjes als jellybeans, winegums, chocolade en harde snoepjes komt een verstoring van het maag-darmkanaal veel voor. Je vraagt je wellicht af hoe suikervervangers in onschuldige kleine snoepjes in rampzalige diarree-triggers kunnen veranderen, maar gelukkig weten wij wat de boosdoener is!

Het heeft namelijk allemaal te maken met suikeralcohol. Suikerwat!? Ook wel de suikervervangers die vaak in snoep worden gebruikt, omdat ze minder calorieën bevatten en zoeter zijn dan, tafelsuiker. Veel voorkomende namen van suikeralcoholen die je op etiketten van producten tegenkomt zijn bijvoorbeeld: sorbitol, mannitol, lycasin, malitol, xylitol, isomalt en gehydrogeneerde zetmeelhydrolysaten.  Heb je het allemaal onthouden?

Om een lang verhaal kort te houden, is het voor ons lichaam lastig deze suikeralcoholen volledig te verteren, waardoor de stofjes dus in je lijf blijven. Je lichaam stuurt daardoor water naar je maag en darmen toe om deze suikers vervolgens noodzakelijk weg te “spoelen” uit je lijf. Veel suikervrije en light producten genuttigd? Dan stroomt er dus een hoop water naar je maag en darmen met diarree tot gevolg. De overgebleven suikeralcohol in het lijf wordt gefermenteerd in je darm, wat gas, een opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaakt. Not so charming! 

Dus wat leren we van dit artikel? ‘Suikervrij’ en ‘light’ betekent dus niet dat het beter voor je is. Wij raden je dan ook aan om te genieten van de echte suikers in het leven. Geniet van je lekkere dessert, chocolade en snoepgoed op zijn tijd en bewaar de buikpijn, krampen en winderigheid maar voor andere gelegenheden!

Time to shop!

Another-label
DE BIJENKORF
€129,95

Vila
TER HORST VAN GEEL
€26,90

Rainbow
BONPRIX
€28,99

Ps Poelman
SCHUURMAN SCHOENEN
€109,99

Unisa
OMODA
€119,95

Rosefield
ROSEFIELD
€99,00

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰

LEES OOK:

Waarom Japanse vrouwen niet dik worden (én het langst leven)
Kant-en-klare smoothies zijn stiekeme dikmakers
Kauwgom: dikmaker of vetverbrander?

Bron: Refinery29 – Gezondheid – The Daily Dutchy