Dit moet je allemaal weten over Kombucha!

kombucha

Dat het drinken van gember en groene thee een positief effect heeft op de gezondheid weten we inmiddels wel. Maar wist je dat het drinken van Kombucha, een drankje dat in Nederland steeds bekender wordt, ook een hoop gezondheidsvoordelen kent? Althans volgend de aanhangers. Helaas kent het drinken van het drankje ook een aantal risico. Wij vertellen je er meer over.

Wat is Kombucha?

Je vraagt je misschien af: wat is Kombucha? Kombucha is een drankje dat ontstaat door fermentatie. Het wordt al duizenden jaren geconsumeerd als thee en kent zijn origine uit Bali. Je maakt het van zwarte of groene thee, water, appelazijn, Kombucha-zwam en suiker. De zogenaamde zwam is een combinatie uit verschillende melkzuurbacteriën en gisten die samen een fijn weefsel vormen. De Kombucha-zwam eet de toegevoegde suiker op tijdens het fermentatieproces en zet dit om in zuren, gisten, enzymen en vitamine B en C. Van de suiker blijft nog maar heel weinig over waardoor het drankje zuur van smaak is.

Dit doet Kombucha met je lichaam

#1 Verbetert de spijsvertering

De enzymen in de thee helpen voedsel af te breken en verbeteren dus op deze manier de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Een ander leuk effect is dat het ook helpt om gewicht te verliezen.

#2 Helpt ontgiften

Dit is één van de belangrijkste gezondheidseffecten van Kombucha. Omdat het velen bacteriële zuren en enzymen bevat helpt het ons lichaam ontgiften. Het is dus een natuurlijke detox waar vooral de lever baat bij heeft.

#3 Goed voor je huid

Naast de velen gezondheidsvoordelen van binnenuit, kent Kombucha ook voordelen van buitenaf. Zo kun je het op je huid smeren als een tonic die helpt tegen een vette huid.

#4 Versterkt je immuunsysteem

Het drankje is ook rijk aan antioxidanten die je immuunsysteem versterken en onderdrukken de activiteit van vrije radicalen. Bij regelmatige consumptie is ben je zelfs beter weerbaar tegen infecties en ziektes.

#5 Vermindert stress

De zuren die Kombucha bevat, helpt je lichaam en geest te ontspannen. Dit zorgt voor minder stress, depressie en angst.

Risico’s

Door al het bovenstaande is Kombucha natuurlijk super gezond. Helaas schuilt er ook gevaar achter het drinken van het drankje. Tijdens het fermenteren groeien er schimmels en bacteriën die meestal gezondheidsbevorderend zijn. Echter kunnen er tijdens het proces ook schimmels en bacteriën ontstaan die schadelijk zijn of zelfs een gevaar vormen voor je gezondheid. Mocht je dit risico niet willen lopen, raden wij aan om groene thee te drinken. Een thee met een soortgelijke voordelen maar kent geen verontrustende nadelen.

 

Time to shop!

ComeGetFashion
COMEGETFASHION
€69,99 59,99

Mango
WEHKAMP
€49,99 29,99

Steps
STEPS
€59,99

Mango
WEHKAMP
€79,99

Marington
MARINGTON
€139,95

PD Paola
WEHKAMP
€34,95

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰

Bron: De Voedzame Keuken, iLovehealth, Optimale gezondheid | Beeld: Pixabay