Ai! Over 30 jaar bestaat chocolade misschien niet meer

Chocolade is het ultieme comfort food voor alle bad days waarop alles niet zo soepel verloopt. Toch hebben we slecht nieuws! Het kan namelijk zo zijn dat er over dertig jaar misschien wel helemaal geen chocolade meer bestaat. Ja, dit is zeker schokkend nieuws voor alle chocolate lovers onder ons. Het zit namelijk zo dat de cacaoplantage zwaar aan het lijden is onder de opwarming van de aarde. Het probleem is zelfs zo groot dat als er niet snel een oplossing wordt bedacht, de boom wel eens kan uitsterven. En dat betekent dat we dan vaarwel moeten zeggen tegen onze grote favoriet.

Chocolate is the answer, who cares what the question is

De cacaobonen groeien het liefst op hoogte van de evenaar, dit is waar er genoeg vochtigheid is en veel regen. Maar het kan zijn dat deze bomen zullen lijden onder de toenemende temperaturen als gevolg van de opwarming van de aarde.

Een gemiddeld persoon eet 286 chocoladerepen per jaar, hiervoor zijn tien cacaobomen nodig. Deze bomen leveren niet alleen de cacaoboon (die natuurlijk onmisbaar is), maar ook de boter die ook erg cruciaal is.

Volgens US National Oceanic and Atmospheric Administration zou het klimaat de aankomende 30 jaar met 2,1 graden stijgen. Dit heeft veel gevolgen voor landen zoals Ivoorkust en Ghana. In deze landen groeit veel cacao en zij zullen dus verplicht zijn om de plantages te verplaatsen naar een hoger en dus kouder gebied.

Spread love as thick as you would Nutella

In de komende jaren zou het tekort aan cacao al oplopen tot 100.000 ton, verteld Doug Hawkins van onderzoeksfirma Hardman Agribusiness. ”In tegenstelling tot heel wat andere landbouwtakken heeft de cacaoteelt niet kunnen profiteren van nieuwe technieken. Meer dan 90 procent van de globale productie is nog steeds in handen van kleine boeren die met verouderd materiaal werken”.

Van dit nieuws worden we helaas niet heel vrolijk. We kunnen onze geliefde melk, witte en pure chocolade natuurlijk voor geen goud missen! Gelukkig stelt Hawkins wel dat er nog tijd is om het systeem te vernieuwen voordat de opwarming van de aarde echt zijn slag slaat.

LEES OOK:

Dit doen een maand geen alcohol drinken met je lichaam
Sla de hamburgers maar in want het blijkt dat ze geschikt zijn als katervoedsel

Bron: De Telegraaf | Beeld: Unsplash, Giphy