Help! Van fastfood word je depressief

Volgens mij hebben we allemaal weleens behoefte aan een flinke portie patat met een lekkere frikadel speciaal, kroket, kipkorn of een andere gefrituurde snack. Het lukt vaak best om die burgers, kipnuggets en ander fastfood een week of twee achterwege te laten, maar aan het einde van die derde week krijgen we tóch ontzettende cravings naar die overheerlijke dikke Big Mac. En laten we maar niet beginnen over hoe de meeste stapavonden eindigen. Juist, na een avondje doorhalen zijn we gewoon in staat de eerste de besten kebabzaak of snackbar volledig te plunderen. Hebben we een bord (of zak) vol fastfood achter onze kiezen, dan kunnen we er wel weer een tijdje tegenaan. En dat is maar goed ook, want uit onderzoek blijkt dat fastfood niet alleen voor lichamelijke klachten kan zorgen.

Fast life, fast love, fast food

Uit een onderzoek van Nutritional Neuroscience blijkt namelijk dat ook je mentale gesteldheid achteruit gaat wanneer je regelmatig fastfood eet. Het onderzoek werd uitgevoerd onder jongeren tussen de 18 en 30 jaar oud. Zij aten drie keer per week fastfood en bleken veel meer last van mentale problemen, zoals angsten en depressies, te hebben dan jongeren die gezond aten.

Dat regelmatig fastfood eten zorgt voor mentale problemen, werd al eerder duidelijk in de documentaire ‘Super Size Me’, waarin een man een maand lang drie keer per dag bij McDonalds at. Naast dat hij in die maand 11 kilo aankwam, was de man uitgeput, depressief en volgens zijn vriendin was ook zijn libido ver te zoeken.

Het moge duidelijk zijn dat fastfood zowel ongezond is voor lichaam als voor je mentale gesteldheid. Om nou fastfood helemaal te skippen, lijkt me wat overdreven. Wel is het verstandig om bewuster te zijn van de gevolgen die fastfood met zich mee kan brengen. Eet bijvoorbeeld geen fastfood puur uit emotie. Je zult je er namelijk alleen maar slechter door voelen. In plaats van die frietjes en snacks in de frituurpan te gooien, kun je ze beter in de oven of airfryer stoppen. Beide een gezonder alternatief en nog steeds helpen ze je cravings te verslaan. Wil je toch liever je frituurpan de deur niet uitschoppen, zorg dan dat je het vet regelmatig verschoont.

LEES OOK:

Fan van donuts én ijs? Dan moet je dit proeven!
Nationale Week Zonder Vlees: frisse guilt-free veggie burger
STYLETODAY health onderzoek: vrouwen zijn het meest onzeker over hun buik

Bron: Girlscene | Beeld: Unsplash