Vieruurtje: Chocolade-macarons

Oui, oui Paris! Het is weer vrijdag en ons vieruurtje staat vandaag helemaal in het teken van Frankrijk. Want we houden niet alleen van hun kledingstijl, ook het eten is daar ontzettend yummy! En dan met name de macarons van patisserie Ladurée. Oh my! Die zijn wel echt de crème de la crème als het om macarons gaatOm Frankrijk toch een beetje dichterbij te laten voelen, maken we daarom chocolade-macarons. The best of both worlds! Dus pak al je keukengerei, zet wat Franse chansons op en let’s bake!

Je hebt nodig:

Voor het deeg:

 • 300g amandelpoeder
 • 600g poedersuiker
 • 120g cacaopasta of chocolade met 100% cacaopoeder
 • 4g rode voedselkleurstof
 • 220g vloeibaar eiwit
 • 75 ml (bron)water
 • cacaopoeder

Voor de ganachevulling:

 • 360g couverturechocolade Guanaja (Valrhona)
 • 400 ml slagroom
 • 140g boter op kamertemperatuur
 • 40g cacaopasta of chocolade met 100% cacaopoeder

Extra: suikerthermometer, spuitzak met glad, rond mondstukje nr 11, bakpapier en plastic folie.

Let’s go!

 1. Zeef het amandelpoeder met de helft van de poedersuiker boven een kom. Hak de cacaopasta/chocolade fijn en laat au bain marie smelten. Meng de kleurstof door de helft van het eiwit. Spatel het eiwit door het amandel-suikermengsel. Breng het water aan de kook met de resterende poedersuiker en begin zodra de siroop een temperatuur van 115°C heeft bereikt, tegelijkertijd het overgebleven eiwit stijf te kloppen.
 2. Schenk de siroop bij 118°C bij het eiwitschuim, klop goed door en laat afkoelen tot 50°C. Meng eerst het schuim en dan de gesmolten cacaomassa door het amandelmengsel, meng tot alles goed is opgenomen.
 3. Schep de massa in de spuitzak en spuit met 2 cm tussenruimte rondjes beslag van 3½ cm doorsnede op met bakpapier beklede bakplaten. Bestrooi ze lichtjes met cacaopoeder. Zet de bakplaten op een theedoek op het werkvlak en laat het schuimbeslag minstens 30 minuten staan, tot er een korstje op komt.
 4. Verwarm de oven voor op 180°C. Schuif de bakplaten nog 12 min in de oven, open tussentijds twee keer snel de ovendeur. Neem de bakplaten uit de oven en laat de vellen bakpapier met deegrondjes op het werkvlak glijden.
 5. Hak de chocolade voor de vulling fijn en breng de room tegen de kook aan. Smelt hierin, van het vuur af, in drie porties de chocolade. Roer bij een temperatuur van 50°C beetje voor beetje de boter door het chocolademengsel. Klop tot de ganache mooi glad is en schenk de massa dan op een bord.
 6. Leg een vel plasticfolie direct bovenop de ganache en laat in de koelkast opstijven tot een zalvige substantie. Vul de spuitzak hiermee en bespuit de helft van de deegrondjes aan de platte kant royaal met de chocoladecrème. Druk er een tweede deegrondje tegenaan. Leg de macarons afgedekt 24 uur in de koelkast en haal ze er 2 uur voor serveren uit.

En dan? Baret op en eten maar! Bon appétit!

LEES OOK:

Zo kleed jij je als een Parisienne met weinig budget
Vieruurje: Chocolade merengue layer cake

Bron: Elle Eten | Beeld: Getty Images