Vieruurtje: donuts met suikerglazuur

donuts

We proberen onze food cravings te bedwingen, maar dat gaat lastig met een liefde voor bakken. En ook vandaag kunnen we het niet weerstaan om donuts te maken. Het weekend komt er aan, dus laten we zeggen dat het daarom mag. We trainen de kilo’s van deze suiker-bom er volgende week wel weer vanaf. Trek je bak spullen maar vast uit de kast, want dit recept is finger licking good! Wij laten je zien hoe je zelf donuts maakt.

Ingrediënten:

Voor de donuts:

  • 10 gram gedroogde gist
  • 60 ml lauw water
  • 250 ml lauwe melk
  • 3 el fijne tafelsuiker
  • 100 gram gesmolten boter
  • 575 gram bloem
  • 3 eieren
  • plantaardige olie om in te frituren
  • ronde uitstekers (grote ongeveer 8 cm, kleine 3,5 cm)

Voor het suikerglazuur:

  • Een kommetje poedersuiker
  • Een beetje water
  • e.v.t. kleurstof

Hoe je de donuts maakt:

  1. Voor het donut beslag meng je gist, water, melk en één eetlepel van de suiker in een kom. Zet deze 10 minuten apart. Het mengsel gaat schuimen wanneer het gist actief wordt.
  2. Meng het gistmengsel met de boter, bloem, eieren en de rest van de suiker tot een plakkerig deeg. Kneed het deeg nog verder op een licht bebloemd oppervlak. Leg het deeg daarna in een kom ingevet met olie. Dek de kom af met een theedoek en laat het zo’n 45 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is.
  3. Kneed het deeg op een bebloemd oppervlak tot het soepel en elastisch aanvoelt.
  4. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dik. Steek met de ronde uitstekers de donuts uit en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Dek de plaat af met een theedoek of keukenfolie en laat ze 30 minuten rijzen.
  5. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur of gebruik een frituurpan op ongeveer 180 graden.
  6. Bak de donuts aan beide zijden goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  7. Met suikerglazuur kun je de donuts een gezellig kleurtje geven. Voeg een klein beetje water toe aan een kommetje poedersuiker en roer tot een glad mengsel. Wil je bijvoorbeeld roze donuts? Voeg dan een paar druppels kleurstof toe. Dip de afgekoelde donuts in het glazuur en leg ze op een bord. Strooi eventueel nog wat versiersels over het nog natte suikerglazuur, zo kan het er mooi in opdrogen.

It’s shopping time!

Sandro
DE BIJENKORF
€295,00

Inwear
DE BIJENKORF
€189,95

Bullboxer
NELSON
€99,99

O My Bag
DE BIJENKORF
€129,00

Isabel Marant
DE BIJENKORF
€120,00

Michael Kors
DE BIJENKORF
€249,00

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop 

LEES OOK:

Easy like Sunday recept: super snelle wentelteefjes van stokbrood
Vieruurtje: macarons met karamel zeezout
Vieruurtje: citroencake met frosting

Bron: Laura’s Bakery  | Beeld: Unsplash