Vieruurtje: karameltaart met chocolade ganache

Het is vrijdag en dat betekent niet alleen dat het bijna weekend is, maar ook dat er weer een overheerlijk calorierijk recept voor jullie klaarstaat. Hoe leuk is het namelijk om iets lekkers te bakken waar je het hele weekend lang van kunt genieten? Op vrijdag kost het je misschien even wat moeite, maar dat is het dubbel en dwars waard, geloof me. Je weekend wordt er gewoon een klein stukje beter van. En lekkerder. Het recept van vandaag helpt je chocolade en taart cravings in één klap weg te vagen. Deze karameltaart met chocolade ganache is een heuse caloriebom, maar o-zo lekker. Chocolade en karamel zijn twee ingrediënten die onwijs goed samengaan, no matter what. De smaken zijn afzonderlijk al verrukkelijk, maar wanneer ze samenkomen is het alsof je een hapje hemel in je mond stopt. En zeg nou zelf: deze karameltaart ziet er letterlijk uit om op te vreten! Hieronder volgt het recept voor ongeveer 10-12 personen en het bereiden van de taart neemt ongeveer 30 minuten tijd in beslag.

Dit heb je nodig:

Voor de taartbodem:

  • 160 gram bloem
  • 30 gram gemalen amandelen
  • 30 gram cacaopoeder
  • 50 gram suiker
  • 1/4 theelepel zout
  • 110 gram ongezouten roomboter
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 ei
  • 2 eetlepels water

Voor de toffeesaus:

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 milliliter (ongeklopte) slagroom

Voor de chocolade ganache:

  • 120 milliliter slagroom
  • 120 gram pure chocolade

Eat cake, it’s somebody’s birthday somewhere 

En zo maak je het:

De taartbodem:

  1. Verwarm de over voor op 180 graden.
  2. Pak een grote kom en meng daarin de bloem, gemalen amandelen, cacaopoeder, suiker en het zout.
  3. Meng het goed en voeg daarna de boter toe. Mix het geheel tot er een kruimelig deeg ontstaat.
  4. Voeg het ei, vanille extract en het water toe en meng alles tot een stevig deeg.
  5. Verpak het deeg in plastic folie en laat het ongeveer 30 minuten in de koelkast rusten.
  6. Rol vervolgens het deeg uit tot een ronde lap dat zo’n 3-4 centimeter groter is dan je spring- of taartvorm.
  7. Leg het deeg in de bakvorm, druk de randen goed aan en prik wat gaatjes in de bodem met een vork.
  8. Bak eerst de bodem kort blind. Hiervoor dek je de taartbodem af met een velletje bakpapier. Daar bovenop leg je wat bakbonen of rijst. Stop de taartbodem nu voor 15 minuten in de oven.
  9. Haal vervolgens de taartbodem uit de bakvorm en bak hem nogmaals 15 minuten. Daarna laat je hem volledig afkoelen.

De toffeesaus:

  1. Al roerend verwarm je de basterdsuiker met de slagroom en de boter.
  2. Wanneer de suiker gesmolten is, laat je het mengsel kort koken zodat de saus wat indikt.
  3. Laat de toffeesaus afkoelen en giet het vervolgens in de taartbodem.
  4. Laat de taartbodem gevuld met toffeesaus nu 3 uur afkoelen en uitharden in de koelkast.

De chocolade ganache:

  1. Giet de slagroom in een klein steelpannetje.
  2. Laat de slagroom, onder goed roeren, volledig warm worden, maar niet koken.
  3. Breek de pure chocolade in grove stukken en leg ze in een diepe, warmtebestendige kom.
  4. Giet de slagroom over de chocolade en roer goed totdat de chocolade volledig gesmolten is.
  5. Giet het mengsel, de ganache, over de karamellaag van de taart en laat het geheel afkoelen in de koelkast.
  6. Je kunt zelf kiezen of je de ganache volledig wilt laten uitharden, hiervoor laat je hem minstens 5 uur in de koelkast staan. Wil je een niet geheel uitgeharde ganache, dan haal je de taart eerder uit de koelkast.

Strooi voor het serveren nog wat grof zeezout over je karameltaart met chocolade ganache en voilà! Een heerlijke taart waarvan je het hele weekend kunt genieten.

LEES OOK:

Vieruurtje: goddelijke stroopwafel truffels
Nationale Week Zonder Vlees: vegetarische burrito’s
Klaar met koffie? Hier krijg je ook energie van!

Bron & beeld: Lekker & Simpel