Vieruurtje: macarons met karamel zeezout

macarons

Het tussendoortje dat je kent uit films én uit de stad van de liefde. Ouí, ouí Paris! Ja, we hebben het over macarons. Het Franse koekje bestaat uit twee luchtige amandelschuimpjes met een smaakvolle ganachevulling ertussen. Het schuimpje is krokant van buiten en chewy van binnen. Hmm! De koekjes mogen niet kruimelen en moeten ook niet te zoet zijn. Een hele lijst aan eisen dus. Maar wat het leuk maakt om te maken en extra lekker om op te eten, is dat je eindeloos kunt variëren met de vulling. Vandaag delen wij het recept, macarons karamel zeezout, met jullie.

Macarons met karamel zeezout

Dit heb je nodig voor de macarons:

 • 150 gram amandelschaafsel
 • 150 gram poedersuiker
 • 4 middelgrote eieren
 • 150 gram bruine suiker
 • 40 ml water
 • spuitzak

Dit heb je nodig voor de karamel zeezout vulling:

 • 175 gram witte basterdsuiker
 • 125 ml verse slagroom
 • Zout
 • Spuitzak

Zo maak je het:

 1. Teken met een stift 50 rondjes van ongeveer 3 centimeter op het bakpapier. Draai vervolgens het bakpapier om, als het goed is zijn de getekende rondjes nog zichtbaar.
 2. Maal het amandelschaafsel tot fijn poeder met een keukenmachine. Voeg ondertussen de poedersuiker in drie delen toe. Splits vervolgens de eieren. Weeg dan twee keer 55 gram eiwit af en doe dit in twee vetvrije kommen.
 3.  Roer 55 gram eiwit door het amandelmeel en meng tot een dik beslag. Breng in een pan de bruine suiker met het water op middelhoog vuur aan de kook. Klop de andere 55 gram eiwit met een mixer stijf. Begin met kloppen als de siroop 80 °C is. Kook de suikersiroop tot 118 °C. Laat de siroop als deze op temperatuur is (118 °C), uitbruisen. Schenk de suikersiroop in een dunne straal al kloppend met de mixer bij het eiwitschuim. Klop door tot het schuim is afgekoeld tot 50 °C.
 4. Voeg 1/3 van het schuim toe aan het amandelbeslag en meng tot een geheel. Spatel de rest van het eiwitschuim er luchtig door tot je een licht ‘taai’ beslag hebt dat aan je spatel blijft hangen.
 5. Doe het beslag in de spuitzak. Spuit 50 toefjes binnen de cirkels op de met bakpapier beklede bakplaten. Laat het ongebakken minimaal 45 min. onafgedekt op het werkblad staan, zodat het beslag een dun ‘huidje’ krijgt.
 6. Verwarm de oven voor op 150 °C (bij voorkeur onder- en bovenwarmte in plaats van hetelucht). Bak ze ca. 20 min. in de oven. Doe na 10 min. de oven 5 sec. open. Herhaal na 5 min. Neem ze uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
 7. Nu ga je de karamel vulling maken. Laat in een koekenpan met dikke bodem de suiker op een laag vuur langzaam smelten. Roer niet in de pan. Neem, zodra de suiker volledig vloeibaar is geworden, de pan van het vuur. Laat de karamel niet te donker worden.
 8. Verwarm de slagroom. Zet de koekenpan met karamel terug op het vuur. Schenk de warme slagroom al roerend bij de karamel. En voeg er wat zout aan toe (naar smaak). Als de vloeibare karamel te hard is geworden verwarm je de karamel zeezout vulling al roerend weer langzaam op.

Now you are ready to eat! Bon appetit!

Let’s shop!

Goosecraft
GOOSECRAFT
€269.95

Saint Tropez
WEHKAMP
€69,95 49,95

Dr. Martens
NOLTEN
€174.95

Parfois
WEHKAMP
€29,99

Lancôme
HUDSON’S BAY 
€206,00

Balalook
BALA LOOK
€12,95

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰

Bron: Allerhande | Unsplash