Health: Baas over je eigen hormonen

hormonen

We ervaren de werking van hormonen vooral in periodes dat ons lichaam sterk aan het veranderen is, zoals tijdens de puberteit, zwangerschap en overgang. Dan gieren deze stofjes met duizenden tegelijk door ons lichaam, wat een hoop stress en ongemak kan veroorzaken. Maar ook buiten deze heftige periodes om spelen hormonen een belangrijke rol in ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat al onze organen goed functioneren. Ook zijn ze verantwoordelijk voor spiergroei en vetopbouw. Zo zijn hormonen ook verantwoordelijk voor de opbouw van vet rondom de middel, taille, buik, rug, bovenarmen, benen, heupen en billen. Het goede nieuws is dat je de werking van hormonen zelf kunt beïnvloeden door je voeding en levensstijl. Hoe? Dat lees je hieronder, waar ik de belangrijkste hormonen en hun functies voor je op een rijtje heb gezet.

Zo ben jij de baas over je eigen hormonen

Insuline

Teveel vet rondom je taille? Dan produceer je waarschijnlijk teveel insuline. Insuline is een hormoon dat suiker in ons lichaamomzet in energie. Het wordt aangemaakt in de alvleesklier en zorgt voor vetopslag in de taille en de schouderbladen. Het eten van koolhydratenverhoogt de insulineproductie. Als je de hoeveelheid insuline weer in balans wilt brengen, is het dus verstandig om minder koolhydraten en suikers te eten. Wees matig met pasta, aardappelen, frisdrank en zoetigheid.

Cortisol

Last van vetophoping rondom je buik en bovenarmen? Dat wijst vaak op een verhoogde cortisolproductie. Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren en wordt ook wel het stresshormoon genoemd, omdat het ontstaat door stress en spanning.

Alles wat je uit je ritme en routine haalt veroorzaakt stress. Dus als je gewend bent om veel te sporten en er dan opeens mee stopt, veroorzaakt dat stress. Hetzelfde gebeurt als je in één keer je eetpatroon omgooit. Met als gevolg dat je cortisol omhoog schiet. Bouw een nieuw patroon daarom geleidelijk aan op in plaats van in één keer heel rigoreus het roer om te gooien. Probeer dus je stresslevels te verlagen en wees voorzichtig met stressverhogende producten zoals koffie en energy dranken.

Oestrogeen

Oestrogeen is het vrouwelijke hormoon, dat in de eierstokken wordt geproduceerd. Het stimuleert de vrouwelijke geslachtsorganen en de menstruatiecyclus. Een overschot aan oestrogeen leidt tot vetophoping rondom je buik, bovenbenen en billen.

De pil bevat veel oestrogeen, dus als je van dat overtollige buik-, benen- en bilvet af wil, zou ik je aanraden goed naar je pil te kijken en eventueel een alternatief met minder hormonen te overwegen. Maar ook bier bevat veel oestrogeen, wat in te grote hoeveelheden bij mannen kan leiden tot vrouwelijke borstvorming. Als je daar als man last van hebt, is mijn advies om bier te beperken.

Testosteron

Ook mannen hebben hun eigen hormoon, namelijk testosteron. Het stimuleert mannelijke eigenschappen zoals een zware stem, baardgroei en spiergroei. Testosteron wordt geproduceerd in de testikels, maar ook spiergroei verhoogt de productie ervan. Dat betekent echter niet dat je als vrouw meteen een manwijf wordt zodra je aan krachttraining doet. Integendeel, bij de juiste dosering geeft krachttraining je een mooier en ronder figuur. Dat is een onderwerp waar ik in een volgend blog dieper op in wil gaan.

Schildklierhormonen

Zoals de naam het al zegt worden schildklierhormonen (ook wel thyroïdehormonen genoemd) geproduceerd door de schildklier. Deze hormonen stimuleren de stofwisseling, maar bij een overschot kunnen ze zorgen voor vetophoping rondom de middel, hartkloppingen, opvliegers, stemmingswisselingen, slaapstoornissen, diarree en ademnood bij kleine inspanningen. Stress en mileuvervuiling (ongezonde lucht, maar ook bijvoorbeeld chemicaliën in bespoten groente) kunnen zo’n overschot van schildklierhormonen veroorzaken. Wees je daar bewust van, zodat je zelf maatregelen kunt treffen.

Met een gezonde en bewuste levenstijl kun je de baas zijn over je eigen hormonen.

Shop de look!

Twist & Tango
HUDSON’S BAY
€139,00

Mango
WEHKAMP
€19,99 15,99

some,…
SOME,…
€69,99

Rainbow
BONPRIX
€28,99

Coolcat
COOLCAT
€4,99 2.50

Zag Bijoux
HUDSON’S BAY
€16,95

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰

Bron: Lionel Eersteling,  grondlegger van BodyMentors de Premium Personal Training Club | Beeld: Unsplash