Hoe social media voor een depressie kan zorgen

Hoe social media voor een depressie kan zorgen

Social media: it came, it saw, it conquered. Ondertussen kunnen we onze favoriete social mediakanalen niet meer uit ons leven wegdenken. Sterker nog: de millennials zijn ermee geboren en weten niet beter dan dat Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat onderdeel zijn van hun dagelijkse activiteiten op hun smartphone. Ook bedrijven moeten eraan geloven, want ja, social media is een laagdrempelige manier om interactie met gebruikers uit te lokken. Kom maar door met een social media plan!

We lezen regelmatig welke negatieve invloed social media op ons leven en op onze gezondheid heeft. Laat je niet teveel meesleuren in dit soort artikelen, mensen worden te vaak over een kamp geschoren. Ga bij jezelf na of de inhoud van zo’n artikel relevant is voor jou en pas dan kun je nagaan of het artikel inderdaad slaat op jouw situatie en gedrag. Suprise: hier weer zo’n artikel. Ditmaal eentje waarin ik je vertel hoe social media kan zorgen voor een depressie. P.S. ik bedacht de inhoud niet helemaal zelf; dit artikel is gebaseerd op een onderzoek aan Texas State University, waarin het social mediagebruik van studenten en symptomen van een depressie naast elkaar werden gelegd.

#1 FOMO

Oké, ik moet eerlijk zijn: deze term kende ik nog niet. FOMO is de angst dat een spannende of interessante gebeurtenis plaatsvindt waar jij niet bij bent of bij hoort, vaak veroorzaakt door berichten die je tegenkomt op social media. Via social media heb je de mogelijkheid een kijkje in iemands (‘perfecte’) leven te nemen. Je vergelijkt jezelf met anderen en krijgt zo (onbewust) het gevoel dat zij het beter hebben dan jij; ze zien er knap uit, kopen belachelijk dure spullen en hebben eigenlijk alles wat jij niet hebt. Auch.

#2 Verslaafd

Je ouders zeggen het waarschijnlijk regelmatig: jij bent verslaafd aan social media. Of aan je telefoon. Ergens weet jij dat ze gelijk hebben en dus zoek jij constant manieren om te minderen met social media en niet op elk moment je Facebook, Instagram of Twitter te willen checken. Good job, want zonder dat jij het in de gaten hebt lijdt je school of je werk hier flink onder.

#3 Overdrijven

Dat doen we allemaal wel eens, maar als je verslaafd bent aan social media kun jij van kleine dingen een big deal maken. Zo kun jij je ontzettend kwaad maken als iemand je tagt in een foto waar jij niet zo flatteus opstaat. Bovendien plaatst jij nooit een selfie op social media zonder dat je zelf van mening bent dat je er écht niet beter op had kunnen staan.

#4 Solo game

Op jouw social mediakanalen vind je nauwelijks foto’s met andere mensen. In real life isoleer jij je, samen met je smartphone inclusief social media, van je omgeving en dat is precies wat jouw Snapchat-, Instagram- en Facebookkanaal laten zien.

Social media? I’d rather shop

Samsoe & Samsoe
DE BIJENKORF
129,- 64,50

Baum und Pferdgarten
DE BIJENKORF
€59,-

My Jewellery
MY JEWELLERY
€19,95

Guess
OTTO
€130,-

Superga
NELSON
89,99 69,99

Fashionology
DE BIJENKORF
€35,-

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰

LEES OOK:

Zó laat je lichaam weten dat je aan vakantie toe bent
Science says: sporten maakt gelukkig
Help! Van fastfood word je depressief

Bron: All Women’s Talk | Beeld: Unsplash