Fabel of feit: mag je een waterkoker opnieuw aanzetten?

Ja, het gebeurt: na een bakje thee genuttigd te hebben, lust je er nóg wel een. Je pakt de waterkoker erbij, waar nog een laagje water van de vorige keer in zit, en hoppakee: je zet ‘m gewoon nog een keertje aan. Nu hoor ik je denken, niks mis mee toch? Je verspilt zo immers geen water. Nu gaan er al een tijdje wat verhalen rond waar wordt beweerd dat je dit absoluut niet moet doen. Je water opnieuw koken zou leiden tot giftige stoffen in je thee. Hier zijn alle feiten op een rijtje.

Giftige stoffen

Een tijdje geleden verschenen er vele artikelen met dezelfde conclusie. Het opnieuw koken van je water is hartstikke slecht voor je gezondheid. “Kook je hetzelfde water een tweede keer, dan loop je het risico dat bepaalde concentraties zoals nitraten en fluoride versterken”, aldus chemist Anne Helmenstine. “Bij iedere kookbeurt worden deze steeds meer geconcentreerd en zul je er dus meer van binnenkrijgen, terwijl je die stoffen juist zo min mogelijk in je lichaam wilt hebben.” Dat klinkt natuurlijk ontzettend eng. Al bezit je de beste waterkoker, je wilt voorkomen het water tweemaal te koken.

Mag je een waterkoker opnieuw aanzetten?

Het antwoord is: ja! Het is namelijk zo dat de concentraties van de potentieel giftige stoffen niet hoog genoeg zijn in ons water. Het kan ons daarom geen schade toebrengen. Zelfs na meerdere malen opnieuw water koken, zijn er geen giftige stoffen aanwezig. Alleen het water verdampt, de mineralen in het water blijven in dezelfde hoeveelheid. Het enige verschil is dat ze in minder volume water zijn opgelost. Zet daarom gerust je waterkoker opnieuw een keer of twee aan.

Wat gebeurt er wel als je een waterkoker opnieuw aanzet?

Volgens The UK Tea and Infusions Association kun je de waterkoker beter niet nog een keer aanzetten met hetzelfde water erin. Wanneer het voor de tweede keer kookt, zal het water namelijk ‘plat’ gaan smaken en houd je er simpelweg niets meer en niets minder dan een kopje smakeloze thee aan over. Daar worden we natuurlijk niet vrolijk van, maar schadelijk is het dus niet!

Bron: The Huffington Post, NU, Waterbedrijf Groningen | Beeld: Unsplash