Bruin vet: dit vet wil je wél op je lichaam

bruin vet

Bruin vet is één van de twee soorten vetweefsel dat zich in ons lichaam bevindt. Het ontleent zijn naam aan het feit dat er veel mitochondriën (energieleveranciers) in het vet zitten, waardoor het een bruine kleur krijgt. De andere soort, hoe kan het ook anders, is wit vet.

De functie van beide vetsoorten in ons lichaam is heel verschillend. In het witte vet wordt het overschot aan calorieën opgeslagen. De toename van wit vet is dus ook de reden dat mensen dikker worden. Bruin vet zorgt ervoor dat we ons lichaam op temperatuur houden. Dat gebeurt door middel van de verbranding van vetten en glucose. Dit soort vetweefsel verbruikt dus energie terwijl wit vetweefsel het juist opslaat.

Bruin vet kan de stofwisseling versnellen

Het zorgt voor een verhoogd metabolisme op het moment dat het lichaam blootgesteld wordt aan kou. De mitochondriën in het bruine vet verbruiken op dat moment erg veel vetzuren en glucose om energie (warmte) op te wekken met als logisch gevolg dat je tijdelijk veel meer calorieën gaat verbranden. De rillingen die je op dat moment voelt, komen tot stand doordat het bruine vet geactiveerd wordt. Met andere woorden: de stofwisseling wordt flink versneld.

Hoe ontwikkel je bruin vet?

Er zijn meerdere manieren om het te ontwikkelen. Het lichaam maakt om te beginnen bruin vetweefsel aan zodra het blootgesteld wordt aan kou. Een paar simpele voorbeelden;

  1. Neem een koude douche of douche koud af
  2. Trek minder dikke kledingstukken aan
  3. Zet de verwarming uit en activeer je lichaam

Op deze manier worden de bruine vetweefsels actief en kunnen ze groeien.

Geen zin in natte haren na het sporten? De tweede manieris namelijk om bruin vet te ‘kweken’ is regelmatig sporten. Tijdens het sporten komen er verschillende hormonen vrij, waaronder het hormoon irisine. Dit hormoon zorgt voor de omzetting van witte vetcellen naar bruine vetcellen. Als je niet echt een liefhebber bent van de kou, is dit een goede methode om meer bruin vet te kweken.

Kan ik bruin vet ontwikkelen met behulp van bepaalde voeding?

Het antwoord is simpel en kort: nee. Bruin vet kun je niet binnenkrijgen door voeding en ook de aanmaak van bruin vet wordt niet gestimuleerd door bepaalde voedingsstoffen. Je moet echt de kou trotseren of gaan sporten om het te ontwikkelen.

Helpt bruin vet bij het afvallen?

Jazeker, het doel van afvallen is de massa aan witte vetcellen te verminderen. Wit vet maakt mensen dik en ongezond. Bruin vet zorgt ervoor dat een deel van het witte vetweefsel wordt gebruikt als brandstof om de lichaamstemperatuur op niveau te houden. Wit vet verbranden wordt dus gestimuleerd door bruin vet. De meeste mensen die zwaarder zijn, hebben veel witte vetweefsels die het lichaam als het ware isoleren. Daardoor is er geen bruin vet nodig om het lichaam warm te houden en wordt er ook geen vet verbrand.

Is bruin vet het geheim van slanke mensen?

Slanke mensen hebben over het algemeen het meeste bruine vet, terwijl bij mensen met obesitas vrijwel alleen wit vet aanwezig is. Is bruin vet dan de oorzaak of het gevolg van slank zijn? Het werkt twee kanten op. Als je slanker bent en een lager vetpercentage hebt, zal je lichaam bruin vet aanmaken om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Zoals ik uitgelegd heb, zorgt dat bruine vet voor een verhoogd metabolisme met het logische gevolg dat je meer calorieën verbrandt. En als je meer calorieën verbrandt, kom je weer minder snel aan. Bovendien zijn slanke mensen vaak sporters en sporten draagt ook bij aan de ontwikkeling van dit soort vet.

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om slank te blijven. Gezonde voeding in de juiste proporties helpt om niet te veel calorieën binnen te krijgen.

Conclusie

Wil je afvallen of je gewicht op peil houden, zorg ervoor dat je voldoende bruin vet ontwikkelt. Je hoeft niet perse kou te lijden om het te ontwikkelen, sporten helpt ook. En dat sporten helpt bij afvallen is al langer bekend. Nu het nog gewoon doen!

Lionel Eersteling: Founder van BodyMentors, de premium training club. Meer informatie over BodyMentors vind je hier.

Beeld: Getty Images

Shop hier voor je volgende workout!

Nike
DE BIJENKORF
€70,00

Ivy Park
DE BIJENKORF
€70,00

Christophe Robin
HUDSON’S BAY
€32,00

Puma
HUDSON’S BAY
€49,95

Adidas
DE BIJENKORF
€159,95

Maroccanoil
HUDSON’S BAY
€12,90

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰