Wat kan je het beste voor en na het sporten eten?

Hoe meer energie jij hebt, hoe harder je kunt knallen tijdens je workout, hoe meer resultaten je gaat boeken. Daarom is wat je eet voor én na het sporten ook zo belangrijk. Natuurlijk wil je een energieboost krijgen van wat je in je mond stopt!

Een kort lesje biologie
Glucose is dé energiebron voor het lichaam. Van fruit(suikers) en ander koolhydraatbronnen kan het lichaam het makkelijkste glucose maken. Is die voorraad op, dan stapt het lichaam over op eiwitten en vetten. Glucose wordt in de spieren opgeslagen in de vorm van glycogeen en na ongeveer twee uur intensief bewegen is die voorraad op. Na het bewegen doet je lichaam extra z’n best om dit weer aan te vullen en dat wordt ondersteund door het enzym glycogenase. Belangrijk voor snel herstel!

Maar wat eet je dan?
Voor het sporten wil je dus je glycogeenvoorraad maximaal gevuld hebben. Je maaginhoud kan beter zo leeg mogelijk zijn zodat je energie niet naar de vertering gaat maar naar het sporten én geen steken krijgt. Vetten wil je sowieso even vermijden voor je training, want dat kost extra energie. Na de training wil je de glycogeenvoorraad natuurlijk weer aanvullen en aminozuren binnenkrijgen. Een goede maaltijd met een combinatie van healthy carbs, eiwitten en essentiële vetten is daarom perfect!

Eén van onze favoriete after workout smoothies:

  • 2 stengels bleekselderij (goed voor de elektrolytenbalans)
  • 1 theelepel supergreens (bijvoorbeeld tarwegras, barley grass juice, moringa, matcha, spirulina)
  • 100 g acai, bevroren (voor de antioxidanten en aminozuren)
  • 1/2 banaan, bevroren (voor de romigheid en glucose)
  • 1 tl hennepzaad (nog meer aminozuren)
  • 100 ml kokoswater

Even blenden and it’s ready! Meer recepten, workoutvideo’s én online coaching van pro’s? Check www.ryb.nl. Voor slechts 9,95 euro per maand heb je een volledig persoonlijk trainings- en voedingsschema.

Let’s start rocking!

Bron: Rock Your Body

Let’s shop!

Levi’s
DE BIJENKORF
€ 109,95 87,96

Tommy Jeans
OPEN32.NL
€ 179,95

Nike
DE BIJENKORF
€ 190,00

Herschel Supply Co.
BAGSPLAZA
€ 79,99

My Jewellery
HUDSON’S BAY
€ 19,95

Miab Jewels
HUDSON’S BAY
€ 34,95

Benecos
SOLOBIOMOOI
€ 2,60

Zadig & Voltaire
DE BIJENKORF
€ 79,00

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop