Water met koolzuur: minder onschuldig dan we dachten

Water met koolzuur: minder onschuldig dan we dachten

Het is verfrissend, bevat geen calorieën en is tóch minder saai om te drinken dan gewoon water: water met koolzuur. Spa rood is dan ook een populaire optie voor mensen die gezond willen leven en graag veel water drinken. Maar is koolzuurhoudend water wel echt zo onschuldig?

Water met koolzuur: minder onschuldig dan we dachten

De laatste tijd doen wisselende verhalen de ronde over water met koolzuur. Volgens sommige experts kun je namelijk wel degelijk aankomen van een fancy glaasje Spa rood of iets in die richting. Hoe dan? Nou, blijkbaar triggert het koolzuur je hongerhormoon, waardoor je het gevoel krijgt dat je trek hebt. Het resultaat: we grijpen sneller naar eten. Uit onderzoek blijkt dat het hongerhormoon-peil bij mensen die bruisend water bij het ontbijt drinken maar liefst zes keer hoger is dan bij mensen die water zonder koolzuur drinken.

Behalve dat je door je Spa rood sneller naar eten grijpt, zou koolzuurhoudend water het ook slecht zijn voor je tanden. Het koolzuur tast namelijk het glazuur aan, waardoor je op de lange termijn gele en gebroken tanden kunt krijgen. Dat vertelt tandarts Adam Thorne aan Daily Mail. Een Amerikaanse collega denkt daarentegen dat het allemaal wel wat meevalt. Hij legt in New York Post uit dat het met name om koolzuurhoudende drankjes gaat waar een smaak aan is toegevoegd.

Toch worden bovenstaande onderzoeken door verschillende partijen in twijfel getrokken. Volgens het Voedingscentrum is water met koolzuur iets zuurder dan water zonder koolzuur, maar niet in zo’n grote mate dat het slecht is voor je tanden. De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen meldt bovendien dat de onderzoeken te kleinschalig zijn uitgevoerd om conclusies te trekken. Hard bewijs blijft volgens de FWS uit.

De leukste items uit de sale

Ambika
JEANS CENTRE
37,99 25,-

Stooker Women
OTTO
34,99 12,99

Ps Poelman
SCHUURMAN SCHOENEN
99,99 63,99

Bpc Selection
BONPRIX
28,99 19,99

Dsquared2
DE BIJENKORF
79,- 32,-

My Jewellery
MY JEWELLERY
14,95 7,48

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰

LEES OOK:

6x waarom citroenwater in de ochtend zo gezond is
Cheers! 3x gezonde cocktails
Zien: het sport- en eetschema van drie fitgirls

Beeld: Shutterstock