Wetenschappelijk bewezen: dit zijn de waanzinnige gezondheidsvoordelen van koud (af)douchen

koud douchen

“Als het om koud douchen gaat ben ik alles behalve een held. Ik krijg het al koud als ik er aan denk. Toch ben ik op andere gedachten gebracht na het lezen van dit artikel, over de vele gezondheidsvoordelen van koud afdouchen, zelfs voor een koukleum zoals ik. Give it a try en je zult daarna trots zijn op jezelf dat je het gedaan hebt”.  – Karlijn van Holistik.

Een koude douche integreren in je dagelijks leven is voor velen als verplicht kijken naar een griezelfilm. Toch is er veel wetenschappelijk onderzoek naar koud (af)douchen gedaan en belooft het een Holy Grail te zijn. Maar waarom zou je jezelf op de vroege ochtend vrijwillig ‘pijnigen’ met een koude straal op je bol? Het antwoord: de waanzinnige hoeveelheid gezondheidsvoordelen die het oplevert. Epigenetisch psycholoog Emilie Koppius praat je bij.

#1 Een koude douche zorgt voor afname stress

Dit komt omdat een koude douche de afgifte van endorfine stimuleert. Endorfine is een stofje in ons lichaam dat werkt als een natuurlijke ‘feel good drug’, ofwel het zorgt voor aangename gevoelens. Ten eerste heeft endorfine een direct remmende werking op onze stresshormonen. Ten tweede reguleert endorfine op haar beurt weer de afgifte van serotonine en dopamine. Ook dit zijn hormonen die onder andere invloed hebben op onze stemming, zelfvertrouwen, geheugen, seksuele activiteit en eetlust. Logischerwijs heeft daarom een tekort aan deze gelukshormonen een negatieve invloed hierop. Daarnaast kan de koude douche een positieve bijdrage leveren aan de behandeling van een depressie. Bij mensen die lijden aan een depressie is sprake van een verstoorde huishouding van de hierboven genoemde gelukshormonen. Een koude douche kan bijdragen aan het herstel van de balans van deze hormonen. Ook bevindt zich in onze huid een grote hoeveelheid aan kou-receptoren. Wanneer deze receptoren worden blootgesteld aan koud water vindt er een overweldigende uitstoot aan zenuwimpulsen plaats vanuit de zenuwuiteinden in de huid naar de hersenen, wat opnieuw een anti-depressieve werking heeft.

#2 Een koude douche draagt bij aan een sneller herstel na het sporten

Als gevolg van de kou spannen de spieren van je bloedvaten aan. Dit zorgt ervoor dat je bloedvaten vernauwen. Hierdoor neemt de bloeddruk toe, pompt het hart krachtiger en neemt de doorbloeding in je spieren toe. Als gevolg hiervan kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd en zuurstof en voedingsstoffen sneller in de vermoeide spierweefsels worden opgenomen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zich beter kan herstellen.

#3 Een koude douche remt ontstekingen

Bij een ontsteking denken wij automatisch aan een rode, gezwollen en pijnlijke plek aan de oppervlakte van de huid. Wat wij echter niet weten, en wat tevens zeer belangrijk is, is dat er ook zoiets bestaat als ‘laaggradige ontstekingen’. Dit zijn sluimerende ontstekingen in het lichaam die je gezondheid en weerstand ondermijnen. Deze kunnen zich overal in het lichaam bevinden. Op dit moment zijn laaggradige ontstekingen een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van welvaartsziekten (bijv. ADHD, diabetes, burn-out, etc.) Ze worden mede veroorzaakt door leefstijlfactoren waar wij in onze hedendaagse maatschappij aan worden blootgesteld: stress, ongezond en vet eten, overgewicht en een gebrek aan lichaamsbeweging. Een koude douche zorgt voor een toename van het stofje interleukine, wat een onstekingsremmende werking heeft. Daarnaast verhoogt het de ‘natural killer cellen’ die de natuurlijke functie hebben om zieke cellen dood te maken.

Lees verder op Holistik. 

Let’s shop

douchen

Nivea
WEHKAMP
€22,74

koud douchen

Sisley
HUDSON’S BAY
€61,50

koud douchen

Dove
WEHKAMP
€35,94  

koud douchen

Human+Kind
SOLOBIOMOOI
€10,95

koud douchen

Kiehls
DE BIJENKORF
€29,00

koud douchen

Sisley
HUDSON’S BAY
€65,00

✰Shop verder in de STYLETODAY shop ✰