Dít is de slechtste sport om in shape te komen

Je hebt vast wel iemand in je omgeving die stug elke avond volgens een trainingsschema of hardloop-app een kilometer of vijf gaat hardlopen en een mega strak lichaam heeft. Goed van ze! En als je dat zo ziet wil je – bijna – spontaan je sportschoenen aandoen en een rondje meelopen, want och, wat zou je ook zo graag zo’n lichaam hebben. Maar is dat wel de juiste manier?Uit verschillende onderzoeken is de afgelopen jaren gebleken dat hardlopen niet de manier is als je strakker, slanker en sterker wilt worden. Nee, je krijgt er wel sneller blessures van, je spieren bouwen zich niet echt op en je verliest weinig vet. Sterker nog, je zou er juist extra vet door opslaan rond je buik. Niet heel handig als je wil afvallen dus. Oh nee!

Hardlopen is de slechte manier als je wil afvallen

Hardlopen is natuurlijk wel goed om je conditie op te bouwen. Krachttrainer en sportschooleigenaar Lee Boyce: “Dat is wat veel mensen denken: dat het een goede manier is om slanker te worden en gewicht te verliezen. Maar er zijn heel veel andere dingen dan hardlopen die waarschijnlijk meer effect hebben.” Ga bijvoorbeeld eens krachtoefeningen doen, en trek een aantal sprintjes. Sterke spieren zorgen voor meer vetverbranding.

Stressveroorzaker

Ik hoor je denken: wéér iets wat stress kan veroorzaken? Ja, hardlopen kan meer van het stresshormoon cortisol aanmaken, wat de vetopslag rondom de buik kan verergeren. Dat is bewezen in een onderzoek dat werd gepubliceerd in Medicine & Science in Sports & Exercise. In dit onderzoek deden 27 vrouwen met obesitas mee. Ze werden in drie groepen verdeeld en hebben verschillende sporten getest om te kijken welke het meest effectief is. De eerste groep jogde vijf dagen in de week. Groep twee deed drie dagen per week aan korte sprints en de laatste groep deed helemaal niets aan sport. Na zestien weken werden ze opgemeten en wat bleek? De sprinters waren allemaal vet verloren rond hun buik en benen. De joggers hadden alleen hun conditie verbeterd, maar evenveel vet verloren als de groep die niets had gedaan. Vooral nog even lekker bankhangen dus, of naar de sportschool.

Shop je nieuwe favoriete outfit!

Tommy Hilfiger
De BIJENKORF
99,90 69,93

Only
OTTO
€69,99

Converse
OTTO
€69,99

Coolcat
COOLCAT
€2,99

Coolcat
COOLCAT
€19,99

L’oreal Paris
WEHKAMP
€8,99

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰

LEES OOK:

De perfecte work-out gear om ook in de zomer te sporten
Deze dingen moet je doen vóórdat je op de weegschaal stapt
Afvallen? Stop met Netflix kijken!

Bron: Happy In Shape | Beeld: Getty Images