Zo ontgift je je lichaam continu met de juiste voeding, zonder dure pillen

Ons lichaam wordt elke dag blootgesteld aan toxische stoffen, vaak zonder dat we het doorhebben. Zo ademen we fietsend naar ons werk een stoot uitlaatgassen in, vervoeren we onze lunch in plastic bakjes en gebruiken we dagelijks cosmetica en huidverzorgingsproducten die niet altijd even zuiver zijn. Gelukkig zit je lichaam zó ingenieus in elkaar dat het heel goed in staat is om giftige stoffen te herkennen, te neutraliseren en af te voeren. Maar het kan geen kwaad om je lijf een handje te helpen. Zo deed ik dat de afgelopen dagen met behulp van een milde detox sapkuur van Frecious, waarbij ik gelukkig nog gewoon mocht eten. Daarnaast zochten we 12 voedingsmiddelen voor je op waarmee je je lijf continu voorziet van een lichte detox. En dat alles zonder dat daar dure ontgiftigingspillen voor nodig zijn.

“Je lijf ontdoen van toxische stoffen is altijd een goed idee. Veel mensen kiezen ervoor om te detoxen in de lente of net na de zomervakantie, aan het begin van de herfst. Hoe je je lijf helpt ontgiften zonder jezelf uit te hongeren tijdens een sapkuur of met dure vochtafdrijvende pillen lees je hier.”

Zo ontgift je je lichaam continu met de juiste voeding, zonder dure pillen

Elke dag zijn je darmen, lever, nieren en huid in de weer om toxische stoffen in je lichaam te neutraliseren en te verwijderen. Er zijn periodes waarin je meer toxische stoffen te verwerken hebt dan anders. Bijvoorbeeld als:

  • je veel stress hebt
  • te weinig beweging krijgt
  • veel calorierijk en/of dierlijk voedsel eet
  • veel bewerkte voedingsmiddelen, suikers en alcohol binnenkrijgt

De gifstoffen die hierdoor veroorzaakt worden kunnen leiden tot chronische vermoeidheid, ontstekingen, een opgeblazen gevoel en huidproblemen. Het goede nieuws is dat je lichaam prima in staat is om toxische stoffen af te voeren. Ingewikkelde kuren of supplementen heb je hier niet voor nodig. Er zijn een heleboel voedingsmiddelen die actief helpen om je lichaam te ontgiften. En daar hoef je helemaal niet stad en land voor af te gaan. Integendeel, met een beetje geluk ligt de helft al in je groentenla…

Help je lijf een handje met dit 7-daagse reinigingsprogramma

Ik testte afgelopen week deze stijlvolle Herfstdetox box van Frecious; gevuld met verschillende echt lekkere groente juices (de Pumpkin Power is mijn absolute favoriet!) en ‘health shots‘ op basis van o.a. citroen, gember, kurkuma, tarwegras en acerola. Dit 7-daagse programma is een uitgebreide, milde reiniging waarmee je een duwtje in de juiste richting krijgt voor het invoeren en behouden van een gezondere levensstijl. Je hebt een streepje voor als je het je 5 dagen voor de detox start, al op kunt brengen om de volgende voedingsmiddelen te mijden: frisdrank, gebak, zoutjes, banket, frituur, alcohol, pakjes en zakjes, koffie, rood vlees, witmeelproducten, zoetigheid (ook kunstmatige zoetstoffen), andere suikerhoudende producten, tarwebrood, koeienzuivel en pasta. Het programma hield in: elke dag 3 groentejucies aangevuld met 3 health shots en 3 keer per dag een voedzame lichte maaltijd. Van het Frecious-team ontving ik in mijn mailbox een stappenplan over de detox verschijnselen die ik kon verwachten en waarin precies uitgelegd stond wanneer ik welke juice en health shots mocht drinken. Ook kreeg ik maaltijdsuggesties met eenvoudige recepten voor ontbijt, lunch en avondeten. Waarom ik voor Frecious heb gekozen? Het feit dat ze een speciale Herfstdetox box hebben samengesteld sprak me meteen aan, ik ben dol op meer gevoel krijgen met de seizoenen :-). En de sappen van Frecious zijn 100% is geschroefd, en dat is uniek. Een schroefpers maalt de ingrediënten precies zoals je kiezen kauwen. Doordat de vezels al helemaal opengemalen zijn, zijn de voedingsstoffen extreem goed op te nemen door je lichaam. Voordat ik aan de milde detox kuur begon voelde ik me wat opgejaagd door ‘alles wat er moest’. Na afloop heb ik wat meer energie, slaap ik beter in en voelt het alsof ik mijn lijf en geest een lief cadeautje heb gegeven. Frecious 7-daagse milde detox kuur, €119, te bestellen via frecious.bio/nl.

12 x detox voedingsmiddelen om het hele jaar door te eten

1. Paranoten zijn rijk aan selenium wat ervoor zorgt dat je het eventuele kwik in je lichaam afscheidt.
2. Gojibessen, bron van vitamine C en beta-caroteen. Deze zorgen ervoor dat afvalstoffen afgevoerd worden en de werking van je lever verbetert.
3. Citroen, ook dit vitamine C bommetje heeft een zuiverende werking op je lever. Daarnaast zorgt het voor een actieve stofwisseling en goed werkende darmen.
4. Bietjes, hussel ze door je salade of gebruik ze als basis voor je ontbijt. Bieten zitten vol magnesium, ijzer, zink en calcium om afvalstoffen zo goed mogelijk af te voeren. Ook werken ze beschermend tegen kanker.
5. Gember, is een echte ontgifter! Gember draagt bij aan een sneller metabolisme en zorgt ervoor dat je lichaam afvalstoffen beter afvoert.
6. Groene bladgroenten als spinazie en boerenkool beschermen je lever en zitten vol chlorofyl, een stofje dat helpt bij de verwijdering van gifstoffen.
7. Basilicum, een handje van dit Italiaanse kruiden is niet alleen heerlijk over je pasta, het blad beschermt je lever door de vele anti-oxidanten én heeft ook nog eens een antibacteriele werking.
8. Ananas, bevat een spijsverteringsenzym dat je darmen reinigt en je spijsvertering verbetert.
9. Artisjokken bevorderen de werking van de lever, spijsvertering en gal. Maar dat is niet alles, met name het hartje heeft een positieve werking op de vetstofwisseling.
10. Kaneel, zit naast ijzer en calcium vol magnesium. Deze voeren vetzuren in ons lichaam af én zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
11. Thee, en dan het liefste een groene of kruidenthee. Voor theeliefhebbers is dit een kleine stap. Veel water drinken is op zich al belangrijk om toxines uit het lichaam af te kunnen voeren, maar groene thee is ook nog eens rijk aan antioxidanten én heeft een ontgiftende werking op de lever. Geen fan van groene thee? Ook brandnetelthee en paardenbloemthee bevorderen de inwendige reiniging van ons lichaam.
12. Asperges staan hoog in de lijst van ontgiftende groenten. Behalve dat ze het lichaam helpen te zuiveren, gaan ze het verouderingsproces van het lichaam tegen. Het witte goud zorgt bovendien voor een gezond hart, werkt ontstekingsremmend en helpt de lever met het filteren van toxische stofjes.

Lees meer leuke artikelen op Holistik! 

LEES OOK:

Wat 6 maanden gemberthee drinken met je doet
Wortel gember soep
Wortel gember kurkuma juice