Krullen verzorgen? Ontdek eerst je haartype!

André Walker
Krullend haar kent bij iedere persoon een uniek krulpatroon. Wil je erachter komen bij welk haartype jouw krulpatroon past? Gebruik dan het classificatiesysteem van haarstylist Andre Walker (bekend van The Oprah Winfrey Show). Dit systeem rangschikt haar van type 1 tot type 4. 

 
Haartype 1 en 2 
Deze twee haartypen staan voor ‘stijl’ en ‘golvend haar’ en behoeven geen speciale ‘krullen verzorging’.  
 
Haartype 3: Krullend haar
Dit haartype is glanzend met ‘springerige’ krullen en is tevens zeer elastisch. Herkenbaar voor dit haartype is dat het stijl wordt wanneer je het nat maakt. De krullen komen terug zodra je haar is opgedroogd. 

Haartype 3 valt weer onder te verdelen in: 
3a: grote, glanzende krullen (zoals Yolanthe)
3b: krullen die te vergelijken zijn met een kurkentrekker (zoals Alicia Keys)
3c: zeer strakke of kroeze krullen (zoals Jill Scott)

Zo verzorg je haartype 3:
 • Leave-in conditioners
  Om voldoende vocht in je haar te behouden, kun je het beste om de dag een leave-in conditioner gebruiken.  Een leave-in conditioner gebruik je na het wassen van je haar (direct op vochtig haar) of voordat je gaat slapen. 
   
 • De musthave kam
  Een absolute musthave is een kam met wijd uitstaande tanden. Hiermee kun je gemakkelijk je haar ontklitten.
   
 • Haarboters
  Haarboters zoals Shea boter en Cacao boter zijn een must voor jouw haar. Vooral Shea Boter is erg populair. Logisch ook, want het hydrateert het haar uitstekend en bezit daarnaast ook nog de vitamines A en E.  Gebruik de boter als moisturizer of om het haar mee te ‘sealen’ (breng het dan aan na een leave-in conditioner).
Yolanthe, Alicia & Jill
 
 
 
Haartype 4:
Jouw haar is kroezig of zeer sterk gekruld als het in type 4 valt. Over het algemeen is dit type zeer breekbaar en heeft het veel vocht nodig. Het haar lijkt ruw, maar is eigenlijk heel fijn. De haren zijn in grote bundels dicht bij elkaar ‘ingepakt’. 

Ook dit haartype valt te verdelen in de subcategorieën:
4a: krullen met een S-patroon
4b: krullen met een Z-patroon.
 
Zo verzorg je haartype 4
 • Je vingers als wondertool! 
  Het ontklitten van type 4 krullen, doe je het beste met je vingers. Verdeel je haar in secties en smeer je handen in met olijfolie. Werk vervolgens alle delen af. Vanwege de vele krullen werkt dit veel beter dan wanneer je een kam zou gebruiken. 
 • Deep conditioner
  Hydrateren is the key. Verwen je haar daarom één keer in de twee weken met een deep conditioner voor zacht en verzorgd haar.
   
 • Co-Wash
  Co-wash staat voor conditioner wash. In plaats van een shampoo, gebruik je een conditioner om je haar te wassen. Dat lijkt vreemd, maar een conditioner is sterk genoeg om het haar te reinigen. Op deze manier vermijd je de chemicaliën SLS en ALS, die alle natuurlijke oliën uit je haar halen en je haar droog en futloos achterlaten.

Corinne & Solange

Dit artikel is geschreven door Megisa Esseboom van My Black Hair 

Op Myblackhair.nl vind je de beste haartips & trics voor kroes- en
krullend haar. Wil je meer lezen over de verschillende haartypen, de
verzorging van je krullen en alle trends op het gebied van blackhair &
beauty? Ga dan naar www.myblackhair.nl.