ROPAROSA: the day after

Hoe is het een dag later met designer Roos van der Kamp, wanneer de roes en adrenaline van haar goed ontvangen show zijn verdwenen? ,,Ik ben moe, maar heel erg tevreden over hoe de dag is verlopen”.

 

 

Wat was het concept dit keer?
,,Come As You Are gaat over in je eigen kracht staan. Alle lijnen in de collectie kwamen uit het midden van het lichaam en vormden als het ware een stralende ster. In je eigen kracht geloven en bij jezelf blijven terwijl de buitenwereld aan je trekt was de gedachte hierachter.

Verliep alles naar wens?
,,Ik maakte me het meest zorgen om het omkleedmoment. Vorig jaar showde ik twintig outfits en dus had ik ook twintig modellen. Dat mocht dit keer niet, maar gelukkig ging alles heel soepel. Daarnaast hadden we een aantal outfits bedacht met blote benen, maar dat bleek niet te werken. Ik was heel blij dat ik toen ergens een paar zwarte panty’s wist te scoren. Dus vanaf nu zorg ik dat ik altijd standaard vijf paar panty’s bij me heb.”

Wat is het eerste dat je na afloop van de show hebt gedaan?
,,Na de show hebben we een sales evenementje gehouden. Dat was heel leuk. We hadden daar aparte uitnodigingen voor verstuurd naar de inkopers. Die waren daardoor ook echt gemotiveerd om naar de show te komen. Daarna ben ik met een vriend gaan lunchen. Ik was die ochtend om vijf uur opgestaan en had alleen een paar koekjes gegeten. Door de adrenaline vergeet je de honger, maar toen ik eenmaal aan het eten was wilde ik nog een broodje!”

Hoe waren de reacties op Come As You Are?
Tot nu toe ben ik happy, want de reacties zijn goed. Persoonlijk heb ik natuurlijk alleen maar leuke dingen te horen gekregen. Als ik kijk naar wat de pers schrijft is dat of heel objectief over wat men gezien heeft of ze schrijven met een vriendelijke, positieve noot. Dat is ook waar ik op had gehoopt. Deze collectie is natuurlijk vrij commercieel dus daarom had ik ook niet verwacht dat er uitschieters tussen de reacties zouden zitten.”

Was het voorafgaand aan de show georganiseerde chaos of een echt gekkenhuis?
,,Georganiseerde chaos, ondanks dat ik later ben begonnen met deze collectie. Vorig jaar heb ik mijn productie opgezet en daardoor kon ik niet eerder beginnen. Ik heb het wel geprobeerd, maar ik merkte als snel dat productie en sales een heel andere kant van mijn hersenen beslaan dan ontwerpen. Ik hoopte die twee dingen parallel te kunnen doen, maar dat ging gewoon niet. Toen heb ik besloten eerst productie en sales af te ronden. Ik begon dus vrij laat met ontwerpen maar desondanks was ik toch twee dagen voor de show klaar. Dat vind ik ook fijn, want dan kan ik in alle rust werken aan de styling.”

Zien we je over een half jaar weer op Fashion Week?
,,Voor nu zeg ik: ja. Maar ik ben ook aan het overwegen of er misschien een buitenland inzit. Ik heb twee interessante uitnodigingen gehad. Voor een verkoopbeurs in Berlijn en voor het ‘DOWNTOWN’ programma van Londen Fashion Week. Het liefst zou ik het allemaal doen, maar ik moet nog even kijken hoe het loopt. Dat is zowel een financiële als een tijdtechnische kwestie en daarbij kan ik de hulp van een zakelijk partner goed gebruiken. Ik wil groeien, meer verkopen en daar kan ik alle hulp en kennis bij gebruiken. Daarnaast houd ik ook heel erg van samenwerken. Het is leuk en leerzaam.”

En voor nu, wat zijn je plannen voor de komende tijd?
,,Ik ga mezelf een weekje rust geven want ik heb echt een super drukke winter gehad. Ook op het persoonlijke vlak ging het wat minder. Ik kan nu even op adem komen en de dingen een plekje geven. Daar heb ik helemaal nog geen tijd voor gehad. ‘Uit een leeg vat kun je niet schenken’, zei een leraar van mij altijd. Maar ondertussen heb ik wel al plannen voor mijn nieuwe collectie. Deze gaat over contact. Contact met jezelf, de wereld en met andere mensen. Eigenlijk had ik dat thema voor deze Fashion Week willen uitwerken, maar vanwege alle gebeurtenissen afgelopen winter had ik het even geparkeerd. Mijn collecties reflecteren altijd waar ik sta op een bepaald moment. Met dit thema sta ik er straks weer helemaal en kan ik tegen de wereld zeggen: Hallo, hier ben ik!”

Bekijk de geshowde collectie hier
 

Tekst Simone Lautenbach http://modemaniak.blogspot.com