Zweedse chiqueness bij Velour

Nostalgia
Velour bestaat pas sinds 2005, maar het verhaal van hun oprichting gaat iets verder terug in de tijd. In 1997 vond Per Andersson in Gotenburg, Zweden, een oude voorraad kleding uit zijn oma’s winkel die midden jaren ’80 was gesloten. Hij besloot ze alsnog te verkopen onder de naam ‘Nostalgia’. Dit werd een groot succes onder creatievelingen in Gotenburg en ver daarbuiten. Deze klanten inspireerden Andersson en vrienden tot het zelf ontwerpen van kleding in 2002. Drie jaar later ontstond uit dit initiatief Velour, dat inmiddels een groot internationaal succes is.

Scandinavische basics
De collectie herfst/winter 2011/2012 die op Amsterdam International Fashion Week werd getoond kent een grote variëteit. De mannencollectie bestaat uit allemaal fijne typische Scandinavische basics zoals kakibroeken met smalle hoogwater pijpjes, geruite overhemden, houtje-touwtje jassen, grof-gebreide truien en vesten met leren schouder- en elleboogpatches, tweedjasjes, bodywarmers, denimblouses en jeans. Dit alles op mooie modellen met ‘geek glasses’, gekleurde sokken en wollen mutsjes op zorgt voor een typisch Zweeds beeld.

Catsuits
De vrouwencollectie heeft ook basics als een lange donkerblauwe jurk, wollige truien en mooie volumineuze jassen, maar laat daarnaast ook wat gekledere items zien. Zo is er een spannende doorkijkblouse, een prachtig zwart broekpak, een glimmend donkerblauw catsuit, mooie blouse-jurkjes en rokjes en broeken met een speciale print, gemaakt van een satellietfoto van een huizen. Dit beeld past letterlijk goed bij de architectonische look die de vrouwencollectie heeft, naast de eerder genoemde typische Scandinavische stukken. Afgestyled met okergele en wijnrode panty’s en stoere boots is de vrouwencollectie zo fijn om naar te kijken dat we bijna niet kunnen wachten tot het weer winter is!

Tekst: Lisa Goudsmit – lisagoudsmit.blogspot.com