10x feiten over spinnen in je huis

spinnen

Spinnen! De meeste mensen krijgen al jeuk wanneer ze aan het achtpotige beestje denken. Ook dit najaar krioelt het weer van de spinnen in je huis. Het is namelijk de tijd dat mannetjes spinnen gaan jagen en op zoek zijn naar een vrouwtje in je huis. Waarschijnlijk ben je er geen fan van maar wist je dat er hele interessante feiten over spinnen zijn? Wij hebben de leukste feiten voor je op een rij gezet.

Feiten over spinnen in je huis

#1 Als je bang bent zien spinnen er groter uit

Arachnofoben, oftewel mensen die bang zijn voor spinnen, zien spinnen groter dan dat ze daadwerkelijk zijn. Dit bleek uit een onderzoek van Ben-Gurion University of the Negev in Israël.

#2 Kinky spinnenseks uit overlevingsdrang

Je vraagt je misschien af waar de naam ‘zwarte weduwe’ vandaan komt? Deze dankt haar naam aan de vrouwtjesspin. Bij veel soorten eet de vrouwtjesspin haar mannetje op na de paring. Maar het mannetje is slim! Vlak voor de voortplanting bindt het mannetje het vrouwtje vast met zijn zijden spinrag, zodat hij snel weg kan rennen na de daad.

#3 De grootste spin wordt drie tot vier centimeter groot

Wolfspinnen zijn een van de grootste spinnen in Nederland, die massaal aanwezig zijn op alle terreinen. Maar er is nog een grotere soort namelijk: de kraamwebspinnen. Deze soort wordt drie tot vier centimeter groot. Gelukkig tref je deze niet in je huis aan.

#4 Deze spin kom je tegen wanneer je s’nachts naar de wc gaat

S’nachts kun je de getijgerde lijmspuiter tegenkomen. Deze nachtspin komt eigenlijk in alle huizen voor. Als je een keer ’s nachts uit bed gaat om naar de wc te gaan, heb je een grote kans om hem te ontmoeten. Wanneer hij een vrouwtje spot, richt hij zich half op en spuit hij er vanuit zijn kaken een giftige kleefstof overheen. Ieeew! Het vrouwtje zit dan opeens doodstil en kan zich niet meer bewegen. Een aparte soort vind je niet?!

#5 Spinnen komen niet uit de afvoer

Geen paniek! Spinnen komen niet uit de afvoer van je bad of wastafel. Dit is namelijk een mythe die niet klopt. De wanden van een bad of wastafel zijn voor een normale huisspin te glad om er weer uit te kruipen, waardoor het achtpotige beestje vast komt te zitten. Neem dus gerust een warm bad met deze koude herfstdagen.

#6 Een spin is op jacht in jouw huis

Een spin in je huis ziet er vaak angstaanjagend uit, wat niet zo is. Wie in het najaar een spin tegenkomt, komt oog in oog te staan met een mannetjesspin die opzoek is naar een vrouwtje. Spreek het diertje daarom wat goede moed in, in plaats van een gillende kreet.

#7 Een hygiënisch huis bevat gemiddeld 1500 spinnen

Je hebt misschien wel eens gehoord dat spinnen altijd met z’n tweeën komen. Dit is een fabel! Een spin komt niet alleen, niet met z’n tweeën maar met veel meer spinnen. Oh my! Zo blijkt dat er in een schoon huis gemiddeld 1500 spinnen rondlopen.

#8 Alle spinnensoorten zijn giftig

Er bestaan maar liefst 45.000 soorten spinnen over de hele wereld. Schrik niet! Al deze soorten zijn giftig. Maar bij minder dan een half procent kun je er last van krijgen wanneer een spin je bijt.

#9 Een spin die je buitenzet komt weer naar binnen

Je hebt namelijk binnen- en buitenspinnen. Als je een binnenspin buiten zet wordt die ongelukkig en zal sterven of er alles aan doen om weer naar binnen te komen.

#10 Een huisspin kan uit de stofzuigerzak kruipen

We zuigen spinnen vaak met angstkreten op. Maar overleeft een spin de stofzuigerzak? Of komen ze er vaak weer uitgekropen? Het blijkt dat kleine spinnen het vaak niet overleven vanwege de grote hoeveelheid stof. Huisspinnen hebben wel een grotere overlevingskans met zijn dikke lijf van minimaal 1,5 cm en zijn lange, harige poten.

Shop onze favoriete look!

Mango
WEHKAMP
€59,99

Alix the Label
DE BIJENKORF
€99,90

Omoda
OMODA
€129,94

Dune London
DE BIJENKORF
€85,00

My Jewellery
MY JEWELLERY
€19,95

Pernille Corydon
DE BIJENKORF
€57,00

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰

LEES OOK:

Honger? De eerste insectenbar van Europa opent haar deuren in Amsterdam
Welk huisdier past bij jouw gezin?
Wat niemand je vertelt over het hebben van een huisdier

Bron: Metro Nieuws, Wibnet, HLN, Libelle, Info-nu | Beeld: Unsplash, Pixabay