7 dingen waar je bij stil moet staan voordat je een tatoeage neemt

Er zijn een heleboel redenen om een tatoeage te willen. De een hecht er een emotionele of symbolische betekenis aan, terwijl de ander het gewoon mooi vindt of er per ongeluk eentje laat zetten na een heftig avondje stappen in het buitenland. In welk geval dan ook, het is áltijd belangrijk je tatoeage goed te verzorgen. Iedere huid reageert er namelijk anders op. Het begint natuurlijk bij een tatoeëerder die professioneel is en weet wat hij doet, maar daarnaast zijn er een aantal andere zaken waar je misschien ook even bij stil wilt staan.

#1 Huidziektes

Heb jij last van een geïrriteerde huid? Huidziektes als psoriasis kunnen verergeren op plekken waar de huid beschadigd is. Naast dat dit super vervelend is, kan het de kwaliteit van je tatoeage beïnvloeden. Bovendien reageert de huid van iemand met eczeem vaak heftig op een huidbeschadiging, wat een tatoeage in feite is. Het gevolg kan een allergische reactie zijn.

#2 Medicijnen

Wanneer je een tatoeage laat zetten, vergroot je de kans op een infectie. Heb jij een kwetsbaar immuunsysteem, dan betekent dit dat jij extra voorzichtig moet zijn. Niet alleen mensen met een kwetsbaar immuunsysteem, maar ook wanneer je medicijnen slikt die je immuunsysteem beïnvloeden, moet jij op je hoede zijn wanneer je besluit een tatoeage te laten zetten. In dit soort gevallen is het verstandig even een babbeltje met je huisarts te maken. Dat geldt ook wanneer je bloedverdunners slikt. Deze zorgen er namelijk voor dat je bloed moeilijker stolt.

#3 Lekker lekker in de zon

Niet, dus. De plek op je huid waar de tatoeage is gezet, blijft tot lang nadat het is genezen gevoelig voor de zon. De UV-straling van de zon kan een reactie veroorzaken op de huid. Wil je toch in de zon vlak nadat je een tatoeage hebt laten zetten, maak dan een afspraak in de winter of kies een plekje op je lichaam die nauwelijks aan de zon wordt blootgesteld.

#4 Steriele verpakkingen zijn een must

Zorg dat je met eigen ogen ziet dat de tatoeëerder de naald uit een steriele verpakking haalt voordat hij hem in jouw huid port. Vieze naalden kunnen serieuze infecties, zoals hepatitis en HIV, overbrengen en daar heb je natuurlijk geen trek in. Een verantwoorde tattooshop beschikt over een autoclave sterilisator die hitte, stoom en druk gebruikt om bacteriën te doden. Daarnaast moet de tatoeëerder schone handschoenen dragen die hij vervangt elke keer nadat hij iets anders dan jouw huid aanraakt.

#5 Serieuze medische ingreep

Wees ervan bewust dat het laten zetten van een tatoeage vergelijkbaar is met een medische ingreep. Neem het daarom serieus en drink geen alcohol van te voren, dat zou je voor een tandartsbehandeling immers ook niet doen. Bovendien zul je na wat alcoholische versnaperingen meer moeite hebben met stilzitten en bloed je sneller.

#6 Do not shave

Komt jouw tatoeage op een plek terecht waar haar groeit, scheer de plek dan niet van te voren. Je zult vast en zeker de neiging hebben de plek glad en kaal te maken voordat het plaatje erop komt, maar het kan je huid beschadigen. Dit maakt de kans op infecties en andere reacties groter. Bij veel tattooshops wordt een elektrisch scheerapparaat gebruikt voordat ze met je aan de haal gaan.

#7 Nazorg is key

Zorg dat je, voordat de tatoeage gezet wordt, op de hoogte bent van de nazorg routine van het plaatje. Zo kun je nog vóór de ingreep alle benodigdheden in huis halen en ben je goed voorbereid op wat komen gaat. Zit je favoriete plaatje er eindelijk op, dan is het belangrijk dat je niet aan de vellen van de tatoeage gaat plukken. Dit kan namelijk de kleur beïnvloeden. Daarnaast is het een must om enkel en alleen lotions en crèmes op waterbasis te gebruiken en niet op basis van petroleum.

Shop je favoriete outfit

Calvin Klein
DE BIJENKORF
49,90 34,93

Polo Ralph Lauren
WEHKAMP
149,00 79,95

Sandro
DE BIJENKORF
185,- 129,50

Roxy
OTTO
€98,95

Atkinsons
DE BIJENKORF
€150,-

Fred De La Bretonière
DE BIJENKORF
€149,95

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰

LEES OOK:

De mooiste tattoo inspiratie als je van reizen houdt
Ai! Deze plekken doen het meest pijn bij het zetten van een tattoo

Bron: Gatsby | Beeld: Unsplash