Bye bye shyness: 7 tips om je zelfverzekerder te voelen

Voel jij je onzeker of ben je wat verlegen? Vind je het moeilijk om mensen aan te spreken of nieuwe vrienden te maken? Heb je een hekel aan presenteren of op een andere manier in de belangstelling staan? Join the club. Maar, wees er niet trots op. Dat ben ik in ieder geval niet. Verlegenheid vinden mensen vaak ‘schattig’, maar dan op een zielige manier. En dat willen we niet. Wij zijn die strong independent women en dat willen we uitstralen, toch? Ik weet het, dat is best lastig. Helemaal als de verlegenheid een karaktertrekje is. Toch is het voor jou in de grote-mensenwereld beter om die verlegenheid op de achtergrond te laten en een zelfverzekerdere versie van jezelf tot leven te brengen. Hoe je dat doet? Hieronder vind je zeven tips die je helpen om zelfverzekerd over te komen.

#1 Keep your head up

Maar dan letterlijk: houd je hoofd omhoog als je over straat loopt. Mensen zijn gauw geneigd naar de grond te staren als ze wandelen. Don’t. Wees niet bang om vreemde mensen in de ogen te kijken. Met een opgeheven hoofd straal je meer openheid uit en voel jij je een stuk prettiger.

#2 Praat harder

Zelf vond ik mensen die hard praten wat too much. Ze lijken altijd een antwoord klaar te hebben en ik zag ze als een ‘haantje de voorste’. Na wat ervaring te hebben opgedaan in de praktijk, heb ik geleerd dat mensen met een harde stem wel degelijk de indruk achterlaten dat ze zelfverzekerd zijn. Nu hebben sommige mensen gewoon een heel zachte stem, maar probeer toch dat volume een extra boost te geven.

#3 Haal jezelf niet naar beneden

Als je onzeker bent heb je er misschien een handje van om negatief over jezelf te praten in het bijzijn van anderen. Misschien in de vorm van een grapje en niet eens bewust, maar wanneer je jezelf naar beneden haalt zullen mensen je minder respecteren.

#4 Betreed een ruimte met een doel

En dat doel is: een zelfverzekerde uitstraling. Dat doe je bijvoorbeeld door oogcontact te maken met andere mensen of een gesprek met ze aan te gaan. Zorg dat je niet op de achtergrond raakt: je mag best een beetje opvallen.

#5 Stel vragen over anderen

Heb je echt een hekel om in de aandacht te staan? Zorg dan dat de aandacht op een ander is gevestigd. Dat kun je doen door vragen te stellen aan anderen over zichzelf, zodat zij degene zijn die praten en alle aandacht krijgen. Sommige mensen houden er nou eenmaal van om over zichzelf te praten.

#6 Jij bent niet degene die verlegen is

Je bent wat je denkt. Zet dus uit je hoofd dat je verlegen bent en haal het helemaal niet in je hoofd om anderen te vertellen dat je verlegen bent. Girl, zo maak je jezelf nog meer verlegen en zullen anderen ook geloven dat jij het verlegen schaapje bent.

#7 Lichaamstaal

Wil je zelfverzekerd overkomen, let dan op je body language. Maak bijvoorbeeld oogcontact met degene waarmee je praat en houd niet je armen over elkaar, maar zorg dat je houding open is.

Het zijn allemaal kleine veranderingen, maar ze maken echt het verschil. Bij de eerste keren zal het misschien wat onnatuurlijk voelen. Probeer het en ik garandeer je dat jij en je shyness een break-up tegemoet gaan. You go girl!

LEES OOK:

Geef je cv een upgrade en val op tussen alle anderen
The day after: 7 tips tegen een kater
Handig! 5 tips om je te focussen op werk

Bron: All Women’s Talk | Beeld: Unsplash