Te aardig zijn voor collega’s is slecht voor je carrière

We zijn vast allemaal bekend met de collega die in zo’n beetje elke situatie water bij de wijn wil doen. De man of vrouw die nooit een slecht woord over een ander zal hebben en zichzelf altijd op de tweede plaats zet, niet moeilijk doet over een paar uurtjes overwerken en er niet aan denkt om met de eer te strijken als een project een groot succes is. Jullie hebben het immers samen gedaan. Dit is de collega waar iedereen dol op is en terecht. De instelling van deze man of vrouw is namelijk goed voor de gezondheid, blijkt uit een onderzoek, maar té aardig zijn kan weer nadelige gevolgen hebben.

Surround yourself with people who see your value and remind you of it

Zoals mijn moeder altijd zei: overal waar het woordje ‘te’ voor staat, heeft vaak negatieve gevolgen. Dat geldt dus ook wanneer je té aardig bent voor je collega’s. Dit baseer ik niet alleen op de wijze woorden van mijn moeder, maar is daadwerkelijk aangetoond in een onderzoek. Mensen die hoog scoren op de psychologische persoonlijkheidstrek “vriendelijkheid”, blijken zóveel voor hun collega’s over te hebben, dat hun eigen carrière eraan onderdoor gaat.

Collega’s die te lief zijn voor anderen, krijgen minder vaak promotie. Ze zijn namelijk geneigd eigen succes op te offeren voor de medemens, waardoor ze collega’s voor laten gaan en zelf promotie mislopen. Ook zijn aardige collega’s minder snel geneigd harde gesprekken aan te gaan die met hun loon of positie te maken hebben. Dit type collega wordt ook wel de ‘gever’ genoemd.

In het werkveld kennen we drie typen werknemers: de gever, nemer en het type dat daartussen zit. Aardig zijn is prima, maar op een gegeven moment zal de gever zichzelf in de weg zitten. Door er altijd maar voor een ander te willen zijn, krijgen zij zelf last van stress en is het risico op een burn-out groter. Bovendien kan de gever zich niet gewaardeerd en gefrustreerd voelen, dat vaak te maken heeft met het eigen gebrek aan communicatie. De gever zou namelijk zelden iets terugvragen, terwijl de meeste collega’s daar echt niet te beroerd voor zijn.

Shop onze favorieten

Mango
WEHKAMP
€49,99

Morgan
WEHKAMP
€55,-

Fred De La Bretonière
DE BIJENKORF
€149,95

Pollini
NOLTEN
€189,95

Ettika
DESIGNERFASHION.NL
€34,95

Rituals
DE BIJENKORF
€15,-

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰

LEES OOK:

Doe dit aan het begin van je werkdag en je bent veel productiever
Bewezen: knappe én lelijke mensen hebben een hoger salaris

Bron: AD | Beeld: Unsplash