Geef je cv een upgrade met deze tips en val op tussen alle anderen

Solliciteren is nogal een dingetje. Je hebt een cv nodig, een motivatiebrief en in sommige vakgebieden ook nog eens een portfolio. En dan hebben we het nog niet eens over alle eisen waar je soms aan moet voldoen. Het liefst wil je natuurlijk dat jouw cv en brief er in één keer uitspringen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn op zoek gegaan en hebben een aantal tips verzameld, waarmee je hopelijk wél die droombaan bemachtigd.

Geef je cv een upgrade met deze tips en val op tussen alle anderen

#1. Wees origineel

Eigenlijk zou ik dit niet moeten zeggen, maar het wordt nog weleens vergeten. Zorg dat je cv er mooi en verzorgd uitziet, en – verschillend in welke branche je werk zoekt – een beetje kleur is ook niet verkeerd! In Word kun je makkelijke een mooi cv in elkaar zetten, waarmee hij er zo uitspringt tussen alle saaie, simpele cv’s. We hebben hier een aantal knappe lay-outs voor je verzameld, die je zo kunt namaken.

#2. Cursussen en andere diploma’s

Je hebt je diploma in de pocket, good for you! Dit hoeft niet per se te betekenen dat je klaar bent met studeren. Eigenlijk ben je nooit klaar met leren. Misschien heb je tijdens een sollicitatie weleens gehoord dat je bepaalde kennis mist. Het internet staat vol met cursussen die je thuis kunt volgen, en ze staan goed op je cv ook! Het laat alleen maar zien dat je wilt leren en groeien.

#3. Meer dan een cv

Natuurlijk, een goed cv hebben is belangrijk, maar zorg dat je meer hebt dan alleen dat en een motivatiebrief. Kun je wat van je eerdere werk laten zien? Doe dat dan ook! Met een portfolio kom je al een heel eind, want het geeft een veel betere impressie van wat je kunt.

#4. Vrijwilligerswerk

Het klinkt misschien gek, maar vrijwilligerswerk – vooral als het buiten Nederland is – staat ontzettend goed op je cv Het laat zien dat je verschillende plekken op de wereld hebt gezien, en dat je kennis hebt over andere zaken, zoals armoede of het helpen van anderen. Plus, het laat ook zien dat je sympathiek bent en hard kunt werken. Win-win!

#5. Reizen

En dan bedoelen we geen vakantie naar Albufeira of Lloret de Mar. Behalve dat reizen gewoon ontzettend leuk is en het je leven interessanter maakt – wat je voor een werkgever ook weer interessant maakt – laat het ook zien dat je op je eigen benen kunt staan en niet afhankelijk bent van anderen.

#6. Stage

Het klinkt misschien een beetje demotiverend: na het afstuderen onbetaald, of voor een loontje waar je net geen boodschappen van kunt doen, te gaan werken. Toch is dit belangrijk, zeker als je geen baan kunt vinden op dit moment, want bedrijven zoeken vaak iemand met meer ervaring.

#7. Website

Vooral in de creatieve sector is het zeker geen slecht idee om een eigen website te hebben met een contactpagina en een online portfolio. Zo hoef je ook geen boekwerk mee te sturen met je cv, en het is makkelijk te updaten.

#8. Doelen

Het is geen gek idee om op je cv te zetten wat je nog wilt bereiken, op professioneel gebied. Wil je bijvoorbeeld leren coderen? Zet het erop! Zo laat je zien dat je aan de toekomst denkt, en wie weet, misschien krijg je binnen het bedrijf waar je solliciteert de kans om dat uit te voeren.

#9. Vrije tijd

Ja, het is echt belangrijk dat je dit op je cv zet, want er wordt écht naar gekeken. Het zegt veel over een persoon, wat je doet in je vrije tijd. En voor een werkgever is het altijd fijn als zijn of haar werknemers ook buiten werk om nog een leven hebben.

#10. Spelfouten

Nog zo eentje waarvan ik het eigenlijk niet zou moeten zeggen, maar tachtig procent van de sollicitatiebrieven bevat spelfouten. En daar ga je het sowieso niet mee halen, het is misschien wel de nummer één afknapper. Laat je brief dus door meerdere mensen lezen! En dan vooral door je taalnazi vriendin.

LEES OOK:

Sollicitatiegesprek? Dit zijn de grootste fouten die je kunt maken
Social media om succesvol te worden? Het kan!

Bron: NSMBL