Hoe word je een personality en dus je eigen brand?

personality

Toen ik jaren geleden begon als model nam ik overal en altijd mijn boek met foto’s mee. Ik was altijd bang dat ik mijn portfolio kwijt zou raken want zonder die beelden stelde ik niets voor. Althans dat dacht ik. Ik ging langs klanten, liet mijn werk zien en als ik paste bij het beeld wat zij bij hun brand hadden werd ik geboekt. En zo werkte het.

Voor een beginnend model is het nu een stuk moeilijker om aan jobs te komen. Het gaat niet langer meer alleen om fashion en het vertegenwoordigen van een merk maar je moet je eigen personal brand zijn. Een personality.

Het gaat om the bigger picture want je perfecte bonestructure, lange benen, mooie haar en/of volle lippen zijn niet genoeg. Je moet al iemand zijn. Offline en online. Wie zijn je volgers? Hoe populair ben je en wat is je bereik op social media? Willen vrouwen jou zijn en mannen je hebben?

Merken zijn steeds meer op zoek naar ‘echte’ mensen in plaats van het stereotype blanke canvas model dat je nog op de catwalk in Parijs ziet.

Gigi Hadid is hier een goed voorbeeld van. Don’t get me wrong ik vind haar prachtig maar vroeger was zij met haar glamorous uitstraling en sexy lichaam eerder een actrice of presentatrice geworden in plaats van supermodel. De Hadid zusjes, Gigi en Bella, weten als geen ander hoe ze zichzelf 2017 style moeten verkopen. Zij zijn een merk geworden met hun naam en iedereen wil bij hun ‘you can’t sit with us’ squad horen. Het is dan ook heel slim van een merk als Tommy Hilfiger om voor Gigi te kiezen terwijl hij vroeger voor All-American onbekendere modellen ging.

Een startend fotomodel bij een goed modellenbureau in New York heeft nu ongeveer een Instagram-account met minstens 10.000 volgers nodig. Instagram is je online CV geworden en iedereen laat zichzelf, logisch, van zijn beste kant zien.

Maar hoe word je nu een personality en dus je eigen brand?

Ik vroeg het aan Nancy Poleon van BrandedU, de expert op het gebied van Personal Branding in Nederland. Zij weet als geen ander hoe vrouwen zich meer zichtbaar kunnen maken.

Tip 1. Rolmodels

Zoek mensen die je bewondert op. Je weet wel mensen die voor jou een rolmodel zijn. Wat vind je leuk aan hen? Waar bewonder je hen om? Welke kwaliteiten hebben zij die jou aanspreken? Voor mij is Cameron Russel een inspiratie. Ik ontdekte haar nadat ze een TEDx talk over beauty had gegeven en wilde meteen meer over haar weten. Haar Instagram feed is niet heel stylish zoals bij de meeste maar ze straalt echtheid uit en weet mij daardoor te raken.

Tip 2. Authenticiteit

‘Be yourself, everyone else is already taken’ zei Oscar Wilde, de beroemde Engelse dichter in de 19e eeuw al. En het geldt nog steeds. Mensen willen jou volgen om wie jij bent dus laat zoveel mogelijk jezelf zien. Wat zijn jouw interesses? Wat is je verhaal en wat wil jij vertellen?

Heb je geen zin om steeds blotere foto’s van jezelf te posten? Doe het dan niet.

Een goed voorbeeld is Britney Spears.

Over and over again moest ze haar hitnummer ‘Hit Me Baby One More Time’ zingen en droeg ze outfits die bij haar zorgvuldig opgebouwde image paste, maar op een gegeven moment had ze er genoeg van. Ze raakte de weg kwijt. Ze was niet langer dat meisje maar nu een vrouw. Zoek iets wat jij leuk vindt dat je vol kan blijven houden en jou dus uniek maakt.

Tip 3. Renew Yourself

Blijf groeien. ‘Grow or Die’ zegt de life guru Tony Robbins. Dit doe je het beste door dingen uit je comfort zone te doen. Dus verander van omgeving, zoek andere mensen op. Doe nieuwe inzichten en inspiratie op en blijf groeien.

Wil je deze laatste tip meteen toepassen? Dat kan! Ik schreef al eerder op Styletoday over de Renew Yourself Week in Zuid Spanje van 8-15 april. Tijdens deze ‘Food For The Soul’ retreat week georganiseerd door Nancy Poleon en andere inspirerende vrouwelijke professionals herontdek je weer wie je bent, wat je wilt bereiken in de toekomst en hoe je unieke kwaliteiten het beste tot zijn recht komen. Dit alles en meer in een prachtig hotel, in de zon met elke dag mindfulness en yoga.  En er is nog meer goed nieuws! Als je bij jouw boeking ‘Styletoday’ noemt ontvang je niet alleen toegang tot de spa van het Vitality Hotel in Amsterdam, maar je krijgt ook nog eens 250 euro korting op de week in Andalusië! Je kunt je aanmelden op www.renewyourselfweek.nl.

Beeld: Pinterest