Column Zoey Ivory: Miss Nederland Trainingsweek in Italië

Opeens ver weg in Italië met twaalf meiden die je eigenlijk niet kent, op de kamer met een meisje die misschien wel een heel andere persoonlijkheid heeft dan jij en elke dag keihard werken. Catwalk trainingen, foto- en videoshoots, coaching voor Miss Universe en natuurlijk veel voorbereiding op de grote finale die er aan zit te komen. De Miss Nederland trainingsweek is niet zomaar iets.

Bepakt en bezakt – en ook met aardig wat overgewicht – vertrokken de meiden naar Mazara del Vallo, een mooi plaatsje in Sicilië, waar ze een week zouden verblijven. Na een pizzatje weggewerkt te hebben (want ja, we zijn wél in Italië en Missen eten heus niet alleen maar sla) gingen de meiden naar bed, om ’s ochtends vroeg fris en fruitig klaar te staan voor hun eerste keer catwalktraining.

Op hakken lopen is natuurlijk sowieso wel een dingetje, het is niet bepaald comfortabel en je moet er ook een beetje aanleg voor hebben. Sommige meiden hadden al eerder modeshows gelopen en dat was te zien. Hadden zij die training dan wel nodig? Ja zeker wel. Als Miss loop je heel anders dan als model; een open houding en contact maken met het publiek is belangrijk en lachen mag ook zeker niet vergeten worden. Na veel tips en opmerkingen, zagen we al gauw verbetering en begon (zelfs ik, streng als ik ben haha) complimenten uit te delen. Dit jaar is het qua catwalk best een sterke groep.

Maar opeens zie je als finalist zijnde hoe iedereen loopt, voel je de spanning van de komende finale, dat ene meisje heeft een prachtige jurk aan en jij een jeans, ben je wel goed genoeg? Doe je het wel goed genoeg? Maak je wel kans of weet de organisatie eigenlijk al vanaf het begin wie er gaat winnen? Op zo’n eerste dag spelen er natuurlijk verschillende onzekerheden en vooral veel vragen op.

Het is belangrijk om in zo’n week iedereen op zijn gemak te stellen, verschillende gesprekken te voeren met elkaar, misschien wel 1 op 1 en natuurlijk alle vragen te beantwoorden. De organisatie is er om de meiden te helpen, te ondersteunen en te laten groeien.

Vol frisse moed begonnen de meiden de volgende dag aan de fotoshoots. En als ik het over fris heb, dan bedoel ik ook fris, namelijk een zwembad shoot. Een niet verwarmd zwembad. In het water. Nadat de finalisten allemaal van een prachtig make-upje en bikini waren voorzien, mochten ze – terwijl alle hotelgasten op hun bedje met nieuwsgierige oogjes toekeken – het zwembad in.

Rillend en met dik kippenvel, maar prachtig en fabulous, namen zij hun positie aan voor de camera. En in één keer zagen alle finalisten eruit alsof ze niet anders deden. Als echte Doutzen’s stonden ze te stralen voor de camera. Geen kippenvel of trillende lipjes meer te zien, alleen maar mooie, stoere blikken en poses. Het eindresultaat is dan ook prachtig geworden, maar dat houden jullie nog even tegoed.

Nog maar een maand te gaan en dan weten we wie zich zal ontwikkelen tot een echte Miss Nederland. Ik zal in de jury zitten en zal jullie ook van die dag weer op de hoogte houden!

Beeld: Lutske Photography