Dit is waarom de natuur jou niet nodig heeft, maar jij de natuur wel

natuur

“Je footprint verkleinen klinkt best een beetje technisch, naast dat je vast weet dat het iets met milieuvervuiling te maken heeft. Wat is nou eigenlijk je persoonlijke footprint en hoe kun je hier concreet mee aan de slag gaan? In dit artikel reiken we je 7 adviezen aan waarmee je je footprint reduceert. Dat begint met een simpel testje dat je inzicht geeft in jouw footprint die je achterlaat op de aarde. Nog even en je gaat het als een sport zien om je footprint zo laag mogelijk te houden.”  – Karlijn van Holistik 

Steeds vaker lees ik verontrustende berichten over hoe het ervoor staat met onze planeet. Als we zo doorgaan met consumeren, zijn binnen nu en 30 jaar bepaalde voedingsbronnen op en ziet ons leven er straks heel anders uit als we nu niets doen. Vandaar dat ik mij heb voorgenomen om in 2019 mijn footprint omlaag te brengen. Met deze 7 stappen ga ik dat doen, wie weet inspireert het jou ook.

Dit is waarom de natuur jou niet nodig heeft, maar jij de natuur wel

Als je holistisch in het leven staat weet je dat je een onderdeel bent van het grotere geheel waarin mens, dier en natuur samenkomen. Vorig jaar lag mijn focus vooral op het verduurzamen van mijn voeding, cosmetica en kledingkeuzes; veranderingen met een directe invloed op mijn eigen welzijn en gezondheid. Dit jaar is het tijd om het tij te keren met micro beslissingen die uiteindelijk, als we ze met heel veel mensen maken, een grote impact hebben op het welzijn van de aarde.

Deze video van 1.30 minuut maakte vorige week diepe indruk bij ons op de redactie. Julia Roberts vertolkt de stem van Moeder Aarde en spreekt de mensheid streng toe. Haar stem in combinatie met de meest prachtige natuurbeelden die tonen hoe veelzijdig Moeder Aarde is maakte ons nederig. Tijd om in actie te komen! Daarom deel ik graag deze 7 duurzame micro beslissingen die ik komende tijd ga invoeren, doe je mee?

#1 Bereken jouw footprint

Begin met een duidelijk ijkpunt van waaruit je je leven wil verduurzamen en bereken wat je huidige footprint is. Zodra je daar zicht op hebt is het makkelijker en veel leuker om zichtbare veranderingen teweeg te brengen. Geloof mij; het duurt niet lang voordat je hier een nieuwe sport van hebt gemaakt. Een snelle scan maken van je footprint kan via Duurzaamheid in Actie. Deze test geeft inzicht in je huidige leefgewoontes en vraagt bijvoorbeeld naar hoe je je huis verwarmt, hoeveel vlees, vis en zuivel je in de week eet, of je aan recycling doet, hoe je binnen en buiten je vakantie van A naar B gaat en of je elektrisch rijdt. Na het beantwoorden van de vragen krijg je te zien hoeveel hectares grond je per jaar verbruikt. Door het aantal hectares te delen door 1.7, zie je hoeveel aardbollen er nodig zijn als iedereen zo zou leven als jij. Bovendien geeft de uitslag ook een handig overzicht van de verdeling van jouw voetafdruk. Zo weet je direct in welke categorie jouw grootste verbruik zit, en kun je bewuster keuzes maken om jouw voetafdruk te verkleinen. Mijn score was 2,6 hectare. De hoogste tijd om dit aantal naar beneden te brengen.

#2 Onthoud jezelf dagelijks iets

Probeer jezelf dagelijks iets te onthouden. Al is het iets kleins. Bijvoorbeeld een nieuw truitje ‘niet’ aanschaffen of een bonbon weerstaan terwijl je die heeeel graag NU wilt opeten. Maar denk ook in minder materialistische acties, zoals niet op elk moment je Instagram account checken terwijl je wel die neiging voelt. Op deze manier win je aan innerlijke kracht en gebruik je je kritisch denkvermogen. Iets dat we massaal aan het kwijtraken zijn vanwege alle verleidingen die de consumptiemaatschappij je continu voorschotelt.

#3 Ervaar de kracht van elektrisch rijden

Sinds een paar maanden rijden de Holistika’s in een groene Nissan Leaf. De auto ziet er niet alleen groen uit, maar gedraagt zich ook zo door geen brandstoffen uit te stoten. Zo rijden we zonder schuldgevoel door Amsterdam, wetende dat de fietsers geen fijnstof via onze uitlaat inademen (check onze vaste stories ‘On Tour’  met de Nissan voor een indruk). Vorige week ging ik op bezoek bij Robbert Monteban op het Nissan HQ. Robbert is ‘Electric Vehicle’ directeur en weet alles over elektrisch rijden en clean energy. Waarschijnlijk is hij zelfs de meest duurzame werknemer van Nissan Nederland. Sinds een paar jaar houdt Robbert er samen met zijn gezin een volledige vegan lifestyle op na. Daarnaast inspireert hij dagelijks collega’s met zijn passie voor het terugbrengen van zijn eigen footprint. Je begrijpt nu vast waar ineens dat enthousiasme bij mij vandaan kwam.

Lees de volgende vier manieren om je footprint te verkleinen op Holistik.nl

Let’s shop!

ComeGetFashion
COMEGETFASHION
€49,99 29,99

Expresso
EXPRESSO
€40,00

Promiss
PROMISS
€99.95 35.00

Nubikk
VAN ARENDONK
€189,99

Cowboysbag
COWBOYSBAG
 €109,95 65,97

Casa Jewellery
HUDSON’S BAY
€64,95

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰