Guide: zo vaak moet je planten water geven

planten water geven

Wij zijn echte fans van kamerplanten en we zijn dan ook van mening dat je er nooit genoeg in huis kunt hebben. Denk aan cactussen, bananenplanten, pannenkoekplanten, vetplantjes, noem maar op… Groot en klein, hoe groener, hoe beter! Sommige planten moet je met zorg behandelen en hebben regelmatig water nodig, terwijl een ander nauwelijks water mag hebben. Weet jij hoe vaak je planten water moet geven of ben jij een ware plantenkiller? No worries! Planten water geven kun je leren. Om je te helpen hebben we een lijstje gemaakt met planten die moeilijk te doden zijn en hoe vaak je de planten water moet geven. Kan niet misgaan. Right?

Planten water geven doe je zo!

Cactus

planten water geven

Cactussen kunnen erg lang zonder water. Bij lagere temperaturen in de winter kan een cactus zonder problemen drie maanden zonder water. Het is dan beter om de grond droog te houden. Als je cactus in de zon staat en/of boven een radiator, dan kan je ze het beste één keer per maand water geven. In de zomer moet de grond tussen de gietbeurten opdrogen om wortelrot te voorkomen.

De meeste cactussoorten gaan in huis dood doordat ze te veel water hebben gekregen. De cactus zal dan vanuit de wortels gaan rotten. In de zomer is het beter per gietbeurt een flinke hoeveelheid te geven in plaats van elke week een beetje, de wortels mogen hierbij niet continu in het water blijven staan.

De cactus heeft minimaal vijf uur per dag direct zonlicht nodig. Plaats een cactus daarom het liefst direct voor het raam. Alleen donkere soorten kunnen eventueel enkele meters van het raam staan.

Sansevieria

planten water geven

Ook dit is een plant die weinig water nodig heeft. De ”enige” manier om een Sansevieria dood te krijgen, is door de kamerplant te veel water te geven. Het is daarom beter om bij twijfel geen water te geven. In de winter kan de Sansevieria gerust 6 tot 8 weken zonder water. Gedurende de groeiperiode (lente en zomer) is eens per 2 weken voldoende.

De Sansevieria stelt geen hoge eisen aan de lichtintensiteit. Zodra deze binnenplant dichterbij het raam staat kleurt het blad lichter. De Sansevieria Black Coral blijft daarom juist mooier als deze binnenplant wat verder van het raam af staat.

Aloë Vera plant

planten water geven

In de periode tussen april en oktober hoeft de hoeveelheid water van de Aloë Vera net voldoende te zijn om te voorkomen dat de wortelkluit geheel uitdroogt. In het najaar mag het nog minder. Een handig hulpmiddel bij de planten water geven is een vochtmeter.

Je kunt Aloë Vera half in de schaduw tot volledig in de zon zetten. De kamerplant kan dan ook direct zonlicht verdragen.

Vetplantjes

planten water geven

Vetplantjes kunnen over het algemeen goed tegen droogte, maar hebben af en toe wel een slokje water nodig. In de zomer moet je de planten wat vaker water geven, omdat ze dan in hun groeiperiode zitten. 1 keer per week is in de zomer voldoende. Tijdens de wintermaanden gaan ze hun rustperiode in en is 1 keer in de twee weken genoeg.

Je kunt ze het beste op een lichte plek neerzetten. Vetplanten staan het beste op de vensterbank. Een plekje waar het zonnig is maar niet volledig in de zon.

Let go shopping!

Maje
DE BIJENKORF
€175,00

Heine Style
OTTO
€59,99 42,99

Aqa
NELSON
€129,99

Silvio Tossi
OTTO
€397,00 119,00

Atelier Des Femmes
DE BIJENKORF
€19,95

Les Cleias
DE BIJENKORF
€27,95

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰

LEES OOK:

10 redenen om planten in huis te halen
Verklein de kans op griep door planten op kantoor
Dit moet je vooral níet doen wanneer je de planten water geeft

Bron: 123KamerplantenBeeld: Unsplash, Getty Images