Wat is de juiste beslissing: die paar uurtjes slapen of toch wakker blijven?

We kennen het allemaal: een feestje tot laat in de nacht terwijl de wekker gewoon om 7 uur gaat. Na een geweldige avond kom je thuis en zie je dat het al 5 uur is. Ga je die twee uurtjes dan toch nog slapen of sla je die keuze af en blijf je wakker? ’s Ochtends hebben we natuurlijk enorm veel spijt dat het gister zo laat is geworden en stappen we met ons slaaphoofd op de fiets. Heeft het überhaupt wel zin om te gaan slapen? Dat heeft het dus zeker! Die paar uurtjes die je kunt slapen zijn veel beter voor je dan running on empty.

Het zit namelijk zo: als je wakker bent, maakt je lichaam adenosine aan. Adenosine is het slaap-regulerende stofje dat zich in de loop van de dag ophoopt in de hersenen. Als je een hele nacht wakker blijft, hoopt er steeds meer adenosine op in je bloed. Dit kan ervoor zorgen dat je minder goed kunt nadenken en praten.

Emeritus hoogleraar in psychofysiologie Gerard Kerkhof legt uit waarom helemaal geen slaap een slecht idee is. Even slapen is veel beter voor je, ook al is het maar een paar uur. Bij voorkeur is dat natuurlijk 8 tot 10 uur per nacht, maar als het niet anders kan, liever 2 dan geen. Kerkhof legt uit dat je tijdens die paar uur slaap op het juiste moment van het 24-uursritme komt te zitten. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, daarin breek je adenosine het snelst af. Na twee uur slaap heb je al meer dan vijftig procent afgebroken. Doordat de adenosine wordt afgebroken, kunnen we ons overdag beter concentreren en zijn we scherper. Daarom is slapen een must!

But first, sleep

Loop je tegen het probleem aan dat je niet kunt slapen? Don’t worry, volgends Kerkhof rust je ook uit als je gewoon gaat liggen. Dat wordt lang naar het plafond staren… Voor de echte nachtbrakers onder ons is koffie een optie. De cafeïne ‘omkapselt’ namelijk de receptoren waar de adenosine zich aan wil hechten. Helaas duurt dit effect niet lang.

LEES OOK:

Blut maar toch meefeesten tijdens ADE? Dit zijn de gratis feesten
Yes! de nieuwe spin-off van de voice is gericht op ouderen
Dit is dé nieuwste selfie-trend en iedereen kan het!

Bron: Womens Health, De Volkskrant | Beeld: Getty Images