Dit is de meest voorkomende vorm van vreemdgaan

Als je aan vreemdgaan denkt, denk je aan geheime Tinder profielen, stiekem met elkaar afspreken en not done WhatsApp berichtjes sturen. Maar wat blijkt, de meest voorkomende manier van vreemdgaan is niet eens fysiek. Uit onderzoek blijkt dat emotionele affaires veel vaker voorkomen dan affaires waar seksuele aantrekkingskracht de hoofdrol speelt. Het begint vaak met contact als vrienden, maar groeit later uit tot more than friends.

Het aantal emotionele affaires groeit en komen steeds vaker voor; 45 procent van de mannen en 35 procent van de vrouwen geeft toe dat zij ooit een emotionele affaire hebben gehad. Dit is twintig procent meer dan mensen die bekennen ooit een seksuele affaire gehad te hebben. Maar hoe kan het dat deze vorm van vreemdgaan zo enorm veel voorkomt? Dit komt omdat mensen emotioneel vreemdgaan niet als vreemdgaan zien. Je kunt namelijk prima een vriendschap hebben met iemand van het andere geslacht. Alleen gaat een emotionele affaire net een stapje veder dan alleen vrienden en heel vaak weten mensen niet wanneer ze die stap te ver gaan.

Zodra je seks hebt gehad met iemand anders weet je meteen dat je vreemd bent gegaan. Maar er kan verwarring ontstaan wanneer de connectie die je met iemand hebt voelt als meer dan vrienden. Een emotionele affaire voelt minder definitief omdat je niet intiem bent met elkaar. Je kunt jezelf dan veel sneller wijsmaken dat je niet bent vreemdgegaan.

“In het dagelijks leven worden onze emoties vaak aan de kant geduwd”, aldus Klinisch psycholoog Lynn Saladino aan The Independent. “We gaan onze partner zien als iemand die ons helpt met het uitvoeren van taken en verplichtingen en vergeten de emotionele connectie die we met elkaar hebben. Wanneer dit gebeurt kan het erg verleidelijk zijn om die connectie bij iemand anders te zoeken.”

Relatie-expert en psycholoog Vijayeta Sinh verteld aan INSIDER: “Je bent uit eten met een vriendin, maar je chat met een ander via Facebook. Veel mensen worden wakker en pakken gelijk hun telefoon voordat ze überhaupt een woord tegen de persoon naast hun hebben gezegd. Deze manier van ver weg zijn terwijl je fysiek dichtbij bent, zorgt ervoor dat we geheimen kunnen hebben voor onze partner. Het is eigenlijk best gevaarlijk om te denken dat we close zijn met iemand, terwijl dat in werkelijkheid helemaal niet zo is!”

We willen natuurlijk niet dat je vannacht piekerend wakker ligt en er allerlei gedachtes door je hoofd razen! Om jouw relatie zo leuk mogelijk te maken is goede communicatie en aandacht voor elkaar een must! Een extra goede reden dus om dit weekend een leuke date in te plannen voor jullie samen.

Bron: VIVA, Insider | Beeld: Getty Images