No shit, Sherlock: je muzieksmaak bepaal je in je tienerjaren

Zoals het cliché gezegde luidt, worden wij gevormd door ons verleden. Vooral in de puberteit gebeurt en verandert er veel aan zowel ons lichaam als in onze hersenen. Voor veel onderwerpen geldt dat we in onze tienerjaren bepalen wat we ervan vinden. Niet eens zo bewust, maar het gebeurt wel. Zo ontwikkel je ook als tiener je smaak voor muziek. Dat verklaart misschien waarom je Lady Gaga- fan bent, of dat je het niet kunt laten mee te blèren als Bon Jovi’s ‘It’s my life’ op de radio komt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je muzieksmaak al bepaald wordt in je pubertijd. Wat?!

Turn up the volume

De New York Times wroette zich door een berg Spotify-data en berekende dat de belangrijkste leeftijd waarin je je smaak voor muziek vormt, rond de 14 jaar ligt. Die leeftijd is natuurlijk heel specifiek en zal per persoon verschillen, maar gemiddeld vorm je dus op je veertiende je muzieksmaak. Voor mannen is die leeftijd gelijk aan het moment waarop je favoriete song uitkwam, terwijl uit de data blijkt dat het voor vrouwen een jaartje eerder is. Ook werd uit de data duidelijk dat invloeden uit de jeugd voor vrouwen een belangrijkere rol leken te spelen dan voor mannen. Daarnaast kwam uit de data naar voren dat je je uiteindelijke muzieksmaak aan het einde van je puberteit bepaalt.

De resultaten die de Times uit de Spotify-data haalde. verklaart dus een heleboel. Zo kan iemand die die- hard Sia-fan is, toch heel vrolijk worden als hij of zij een nummer van Madonna door de radio hoort. Fun!

LEES OOK:

Rotterdammers opgelet! Er komt een silent disco-tram jullie kant op
Ring the alarm: Disney komt met Marvel attractie
6 signalen die bewijzen dat jij je ex nog niet vergeten bent

Bron: Dutch Cowboys | Beeld: Unsplash